„Meil kurdetakse, et meil ei ole uut suurt narratiivi. Meil ei ole seda vaja. Meil on püsiv narratiiv – meie rahvas, meie riik, meie kultuur, meie keel, meie iseolemine,“ rääkis oma avakõnes EKRE esimees Mart Helme. „Meil ei ole vaja mingit muud suurt narratiivi à la NATO või ma ei tea veel mis,“ lisas ta vürtsitades oma puhast eesti keelt multikultuursemaks Euroopa päritolu võõrkeelega, mis on riigikeeleks 21-s Aafrika riigis.

„Kohe näha, et õige kõne toob päikese ka välja,“ kommenteeris konferensjee aplausi taustal Helme sõnu. Siiski on kohale tulnutel vihmariided seljas ja võib arvata, et ürituse päevakavas olev ujumine tõotab enamiku rahva jaoks ära jääda, kuna kuumus jättis Saharast kohale tulemata.

EKRE suvepäevad jätkuvad näituste ja väljamüükidega. Toimb EKRE autorite raamatunäitus, pärandkultuuri fotonäitus. Müügiletis on müügil ekrelaste raamatud, särgid, vihmavarjud, kotid, tassid jmt.

Hetkel peaks toimuma suhtlus­ ja esinemiskoolitus, mida juhendavad Härmo Saarm ja Maria Kaljuste.

Õhtupoole mängitakse petanque’i ja köievedu. Kella kuue ajal toimuvad mõttetalgud teemal “Kuidas edendada konservatiivseid väärtusi igapäevaelus, Eestis ja maailmas?”

Hiljem mehed grillivad õhtusööki, samas kui naised naisteühenduse koosolekut peavad ja Murueide õpiköögis taimi degusteerivad. Kes ei soovi naisteühenduse koosolekul osaleda, saab aidata mehi grillimisel. Pärast sööki õpib erakond kantritantsu ja vaatab filme, rannahoones mängib ansambel.

Homme võetakse mõttetalgud ja ideepanka kogunenud panus kokku, peetakse lõpukõned ja jagatakse auhindu. Tulemas on ka kohaliku toodangu laat.