Müüri originaalelemendi kinkis Eesti Vabariigile Berliini senat ning see pandi välja Okupatsioonide muuseumi kõrvale, Kaarli puiestee poolsesse külge.

Riigisekretär Heiki Loot tänas Berliini senatit ja Saksa suursaatkonda kingituse eest. „Meenutagu see betoonitükk seda õudu, mida tõid ja toovad kaasa inimvaenulikud diktatuurirežiimid ning teiselt poolt seda rõõmu, mis kaasneb nendest vabanemisega,“ ütles Loot.

"Mul on suur rõõm anda tänasel päeval Eesti rahvale ja valitsusele siin, okupatsioonide muuseumi ees, oma uues alalises asukohas üle see mälestusmärk rahule ja vabadusele,“ ütles Saksa suursaadik Christian Matthias Schlaga.

„See tükk müüri on eestlaste ja sakslaste sõpruse märgiks ja meenutab meile, et see müür mitte ei langenud, nagu tihti kirjeldatakse, vaid kukutati kogu euroopa julgete inimeste poolt. See müür on ühtlasi ka hoiatuse märk, et me kunagi ei unustaks, et vabadus ja rahu ei ole Euroopas ka tänapäeval iseenesestmõistetavad," lisas Schlaga.

Eestile kingitud Berliini müüri element paiknes algselt Leipzigi ja Stresemanni tänava nurgal Potsdami väljakul Berliini kesklinnas. Berliini müür langes 25 aastat tagasi, 9. novembril 1989.

Üle maailma on eksponeeritud rohkem kui 240 Berliini müüri originaalelemendi, näiteks Brüsselis, Riias, Londonis, Singapuris, Los Angeleses, New Yorgis, Ottawas ja mujal.

Saksa saatkond Eestis avas Okupatsioonide muuseumis ka näituse "Diktatuur ja demokraatia äärmuslikul ajastul", mis jääb avatuks 2. veebruarini 2015.