Täna hommikul pidas keskkriminaalpolitsei kinni Tallinna Televisiooni juhi Toomas Lepa kahtlustatuna telekanali vara omastamises.

Alaküla sai Tallinna TV juhatuse liikme Toomas Lepa kahtlustatavana kinni pidamisest teada täna hommikul kell 09.45, kui ta tööle saabus. "Kohtusin keskkriminaalpolitsei ja prokuratuuri esindajatega, kellega koos oli ka Toomas Lepp, ja tema kabinetis teatati mulle, et Toomas Lepp on kinni peetud kahtlustatavana," selgitas Alaküla pärast linnavalitsuse pressikonverentsi Delfile.

Tallinna TV nõukogu esimees kinnitas, et Lepale esitatud kahtlustuse sisu ja mahuga ta kursis ei ole.

Alaküla ei näe, et pealinna televisiooni igapäevases töös võiks tõrkeid tekkida, kuna tööd juhib teine juhatuse liige Toomas Raag. "Kui nüüd Toomas Lepa kahtlustuse kohta tuleb rohkem infot, siis saab seda arutada nõukogu ja kui vaja, siis ka otsustada. Nõukogu korraline istung on järgmise nädala reedel," märkis ta.

Alaküla kinnitas, et nõukogul ei ole tekkinud kahtlusi, et Tallinna Televisiooni raha võidakse omastada, kuna kõik aastaaruanded on auditeeritud. "Ka revisjonikomisjon on sihtasutuse tegevust üsna põhjalikult uurinud. Meil ei ole olnud ühtegi põhjust kahtlustada ei suures ega väikses ulatuses kuritarvitusi, aga kui need nüüd praegu ilmnevad, siis loomulikult on nõukogu käes otsustamise koht.

Alakülal puudus pressikonverentsi järel ka info teiste kinnipeetavate kohta.

Toomas Lepale esitatud kahtlustus

Täna hommikul pidasid keskkriminaalpolitsei töötajad kuriteos kahtlustatavana kinni Tallinna TV juhatuse liikme Toomas Lepa. Lisaks Lepale pidasid politseinikud samas kuriteos kahtlustatavana kinni veel kolm inimest, kellest üks on TTV töötaja, kes Delfi andmetel on Mart Ummelas. Kahtlustus on esitatud ka ühele juriidilisele isikule.

Tegemist on selle aasta juuni lõpus alustatud kriminaalmenetluse esimeste avalike menetlustoimingutega, mille raames uuritakse suures ulatuses Tallinna Televisiooni rahade omastamist.

Esialgse kahtlustuse järgi on Toomas Lepp lasknud mitme aasta vältel maksta Tallinna Televisioonil temaga seotud ettevõttele igakuiselt tasu teenuste eest, mida tegelikult ei osutatud. Praegu on alust arvata, et sellega on Tallinna Televisioonile tekitatud kahju suurusjärgus paarsada tuhat eurot.

Prokurör Leelet Kivioja sõnul on nii politsei kui ka prokuratuuri üks prioriteetidest uurida kohalike omavalitsuste vara võimalikku väärkasutamist – kas omavalitsustele eraldatud raha kasutatakse kohaliku elu edendamiseks või kellegi isiklikuks rikastumiseks.

„Kuivõrd sihtasutus TTV kuulub Tallinna linnale, on kahtlustuste järgi kaudselt omastatud maksumaksja raha isiklikuks hüvanguks. Hetkel kogutud tõendid viitavad, et omastamine olnud järjepidev ning kestnud aastaid,“ ütles Kivioja.

Uurimist viib läbi keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ning seda juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.