SaareMODEX 2016 sai sisse juhatatud 13. märtsil, kui päästeametis toimus lauaõppus, mille käigus mängiti läbi rahvusvahelise abi taotlemine seoses Eestit tabanud tugevate vihmade, tormise ja üleujutustega.

Õppuse tulemusel jõudis abipalve läbi Euroopa Komisjoni ERCC (Emergency Responce Coordination Centre) riikideni, kes pakuvad Eestile abi. Nüüd on nad kohal, et aidata Saaremaad üleujutustega võitlemisel.

Vaata galeriid õppusel toimuvast!

Rahvusvaheline üleujutusõppus algas neljapäeval, kui erinevad pumbameeskonnad saabusid Kuivastusse. Õhtul alustati pumpamistega näiteks Orissaare ja Kõiguste sadamas.

Reedel kell 18 algas evakuatsiooniõppus, mille käigus koguti üleujutatud aladelt elanikud kokku, pandi nimed kirja ja majutati Kuressaare gümnaasiumi. Samal ajal liikus politseipatrull mereäärsetel tänavatel, külastas majades olevaid inimesi ja esitas küsimusi, kuidas elanikud oleksid valmis evakueerimiseks.

Kell seitse alustati vallikraavi veest tühjaks pumpamist. Laupäeva hommikul avastati pumpamise käigus ohtlik lõhkekeha. Seejärel toimus evakuatsioonihäire ja meeskonnad evakueeriti ohtlikust piirkonnast.

Eesti meeskondade pumbad jätkavad pumpamist senikaua, kui on võimalik asuda vallikraavi põhja mudast ja settest puhastama. Välisriikide pumbameeskonnad pakivad oma pumbad ja töövahendid kokku ja lahkuvad.

Vallikraavid on kavas järgmisel nädalal mudast ja sinna kogunenud setetest puhastada. Viimati puhastati vallikraave 16 aastat tagasi ja siis leiti sealt erinevaid esemeid Singer õmblusmasinatest külmutuskappideni välja.