"Eesti ja Türgi on mõlemad NATO piiririigid, kelle naabruskonnas on julgeolekuolukord dramaatiliselt muutunud," ütles president Toomas Hendrik Ilves kohtumisel Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğaniga, kes saabus Eestisse ametlikule visiidile.

"Nii nagu on oluline rahvusvaheline tõhus ja nähtav koostöö ISIL-i vastases koalitsioonis, et stabiliseerida olukord Süürias ja Iraagis, vajab meie pidevat tähelepanu Krimmi ebaseaduslik anneksioon ja krimmitatarlaste kui põliselanike tagakiusamine," tõdes Eesti riigipea.

Ta nimetas Eestit ja Türgit tugevateks liitlasteks NATO-s, tuues näiteks Türgi aktiivse osalemise alliansi Tallinna küberkaitsekeskuses. "Türgi on meie Euroopa Liidule piirkondlikult ja globaalselt strateegiline partner," sõnas Eesti riigipea.

Kõneldes Türgi ja Euroopa Liidu suhetest, kinnitas president Ilves: Eesti toetab jätkuvalt Euroopa Liidu laienemispoliitikat.

"Just ühised väärtused on siin nurgakivi, mis sõnastabki kandva osa rangetest, ent samas õiglastest laienemistingimustest," rõhutas Eesti riigipea.

"Meenutagem, et Euroopa Komisjoni hiljuti avaldatud 2014. aasta eduaruanne on Türgi kohta valdavalt positiivne ja rõhutab, et Türgit tuleb jätkuvalt hoida EL-i kursil. Eesti kohta omal ajal eduraportis toodud murekohtadega tegelesime siis tõsiselt, sama hoiak aitab kahtlemata ka Türgil oma eesmärki saavutada," tõdes president Ilves.

Euroopa Liidu Komisjon annab igal aastal välja aruannet kandidaatriikide edusammude kohta. Viimane vastav raport ilmus tänavu 8. oktoobril.

Kahepoolsete suhete puhul meenutas president Ilves, et Türgi on Eestile muutunud esimeseks turismimaaks, mida külastab aastas ligi 50 000 Eesti inimest ning, et türklased on Eestis õppivate välistudengite seas 4. kohal.

"Ent meie majanduskoostöö võiks olla tunduvalt sügavam ja laiem, kindlasti ka infokommunikatsiooni ja küberkaitse valdkonnas," tunnistas ta.

Türgi riigipea kohtus Eestis ka Riigikogu esimehe Eiki Nestori ja välisminister Urmas Paetiga.

Õhtul annavad president Ilves ja Evelin Ilves piduliku õhtusöögi Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğani ja tema abikaasa Emine Erdoğani auks.

Evelin Ilves ja Emine Erdoğan tutvusid täna KUMU püsiekspositsiooniga "Varamu" ning külastasid Ida-Tallinna Keskhaigla taastusravikliinikut, mis pakub puudega inimestele rehabilitatsiooniteenust. Samuti tegid Eesti ja Türgi riigipeade abikaasad üheskoos jalutuskäigu Tallinna vanalinnas.

Türgi riigipea asetas ka pärja Vabadussõja võidusamba jalamile, külastab NATO küberkaitsekeskust ja e-Estonia showroom`i.

President Erdoğani saadavad visiidil välisminister Mevlüt Çavuşoğlu, Euroopa Liidu asjade minister Volkan Bozkir, kultuuri- ja turismiminister Ömer Çelik ja põllumajandusminister Mehmet Mehdi Eker.