Reformierakonna fraktsiooni esimees Kristen Michal kutsus teisipäeval Jüri Ratast kohtuma opositsioonierakondade fraktsioonidega, et peaminister annaks rahandusministrile ülesande maksumuudatuste kobareelnõu tagasi võtta.

Kolmapäevast tänaseni Brüsselis töövisiidil viibinud peaminister kutsus täna kella kolmeks opositsiooni esindajad külla, et valitsuse maksumuudatusi arutada ja kompromissivõimalusi leida.

Stenbocki majja saabusid Reformierakonna fraktsiooni esimees Kristen Michal, EKRE fraktsiooni juht Martin Helme ning Vabaerakonna fraktsiooni aseesimees Andres Ammas.

"Me tegime peaministrile kui valitsuskoalitsiooni juhile tegelikult ülevaate ja esitasime ettepaneku, et tegelikult meie vaates siis valet asja valel viisil ei tehtaks. Samal arvamusel, et see viis ei ole õige, olid ka kõik kolm opositsioonierakonda," ütles Michal Delfile.

"Sisu osas häirib meid tööjõumaksude tõus, maksutõus tervikuna, astmeline tulumaks ja gaasiaktsiisi tõus, mis puudutab ligi 100 000 peret ja hinnatõus on 20 protsenti," selgitas Reformierakonna fraktsiooni esimees.

Reformierakond peab problemaatiliseks ka ühisdeklaratsioonide keelustamist. "Me ootame, et valitsus siin samme tagasi teeks. Peaminister ütles, et nad on seda kaalunud, mõned sammud teinud, aga kaugemale nad ikkagi ei astu. See tähendab seda, et tundub vähemalt praegu, et ühisdeklaratsioonide keelustamises ei anta järele," sõnas Michal.

"Me saame toetada kindlasti tulumaksuvaba miinimumi tõusu. See on asi, mida ka varasemad valitsused on toetanud, mis on ka meile vastuvõetav," tõi Michal välja idee, mida ka Reformierakond toetab.

Küsimusele, kuidas tulumaksuvaba miinimumi tõusu rahastada, kui Reformierakond ei toeta astmelist tulumaksu ega mingite muude maksude tõstmist, vastas Michal, et asi on valikutes.

"Tulumaksuvaba miinimumi tõusu on kindlasti võimalik ka teisel viisil rahastada, kui seadust rikkudes. Meie hinnangul on maksutõusud ja see viis, kuidas seda läbi viiakse, mõlemad valed. On võimalik teha mõistlikke asju, nagu tulumaksuvaba miinimumi tõus, kuid õigel viisil ja katteallikad täpselt samamoodi tuleb üle vaadata. Ma väidaks, et need katteallikad on ikkagi päris paljuski kiirustades tehtud, aga samas näiteks kui automaksuga tuli avalikkuse surve, siis sellega võeti aeg maha. Peaminister ütles täna, et neil on autode maksustamisega ikkagi plaanid järgmise aasta alguses uuesti välja tulla. Nii et see näitab, et kui tahta, on võimalik teha mõistlikke samme ja võtta aeg maha," leidis Michal.

Maksumuudatuste eelnõu menetlemise viis kõigile vastumeelne

"Mis meile kindlasti meelehärmi teeb ja on parlamentaarse hea praktika rikkumine, ei olegi niipalju see kobareelnõu ise, kui just see, et selle eelnõuga tutvumiseks jäeti väga vähe aega. Kui parlamendiliikmel on sisuliselt aega ainult nädalavahetus või mõned päevad - rahanduskomisjonile jäeti nädalavahetus ja parlamendiliikmele jäeti mõned päevad selle eelnõu endaga tutvumiseks -, kuidas siis saab eeldada, et tegelikult ettevõtjad ja kõik teised, keda see puudutab, jõuaksid sellega tutvuda?" küsis Michal.

Reformierakonna fraktsiooni esimehe sõnul leidis peaminister siiski, et selline kiire tempo on põhjustatud ikkagi valitsusmuudatusest. "Ütleme nii, et meie hinnangul, ja ma siin natukene toetun ka õiguskantsleri väljaöeldule, mida ta on kirjutanud riigikogu rahanduskomisjonile, ikkagi valitsusvahetus ei anna põhjust selle kuue kuu reegli ehk maksukorralduse seaduses kirjapandu rikkumiseks. See kuue kuu reegel on see, et kui maksumaksja ja ettevõtja jaoks olukord halveneb ehk maksud tõusevad, siis peaks olema ette teada kuus kuud ja seda reeglit nüüd rikutakse," selgitas ta.

Reformierakonna ettepanek on kogu eelnõus plaanitavad maksutõusud üldse ära jätta, teised opositsiooni fraktsioonid ütlesid, et nende hinnangul piisaks ka kuuekuulisest etteteatamisest.

"Peaminister ütleb, et nemad püüavad seda omalt poolt siiski niimoodi põhjendada, et valitsusvahetus on nende jaoks piisavalt legitiimne alus. Mina juristina arvan, et see kindlasti nii ei jää. Ma loodan väga, et Vabariigi President juhib sellele nüüd järgmisena tähelepanu. Seejärel, kui president peaks selle seaduse ikkagi välja kuulutama, on see pall õiguskantsleri käes, ja seejärel, kui ettevõtjad soovivad, saavad nad minna ka selle vastu kohtusse. Tean, et selliseid mõtteid on. Meie soovitus oli kaaluda seda, võib-olla võtta ka aeg maha nende maksutõusudega, et mitte alustada kohe valitsuse esimeste sammudega, mis lähevad kohtusse," hoiatas Michal.