Keskerakonna, SDE ja IRL-li esindajad jõudsid Kadriorgu üheskoos ja ajakirjanikele väga palju saladusloori läbirääkimiste hetkeseisult ei kergitanud.

“Selge on see, et läbirääkimised on pingelised ja vaidlusküsimusi on palju, aga usk on, et see koalitsioon sünnib,” ütles Keskerakonna esimees Jüri Ratas. Ta kinnitas ka taas, et homme saabub selgus Vabaerakonna kaasamise osas.

Kohtumise järel selgitas Ratas, et president tundis huvi, kuidas lähevad koalitsiooniläbirääkimised. “Me andsime kolmekesi ülevaate, ütlesime, et kui see kohtumine lõpeb ja kui austatud ajakirjandusele saavad vastused antud, siis lähme istume maha ja arutame edasi. Nii et koju ei saa veel minna,” sõnas Keskerakonna esimees.

Ratas sõnas, et president peab tegema kellelegi ettepaneku valitsus moodustada ning ta teeb seda, kui aeg on küps. “See ei ole meie kolme otsustada, millal ta seda teeb,” märkis ta.

Ratas rõhutas, et neljapäeva hommikul langetatakse otsus, kas Vabaerakond kaasatakse valitsuskoalitsiooni või mitte. “Vaberakonna puhul oleme väga selgelt öelnud, et kolm erakonda, kes siin teie ees täna seisavad, tunnevad seda tõsist vastutust ja seda põhijoont, et see uus valitsuskoalitsioon kokku panna. Suure tõenäosusega oleme nii kaugel homme hommikul, kui me teeme siis otsuse, kuidas me läheme edasi, sealhulgas ka Vabaerakonnaga.”

Küsimusele, kas Vabaerakonna võimaliku koalitsiooni mittepääsemise taga võib olla sotsiaaldemokraatide vastuseis, vastas Ratas, et ei sotsiaaldemokraadid, Keskerakond ega IRL ei tee valitsust üksinda. “Me teeme seda meeskonnana ja selle otsuse me teeme koos,” rõhutas ta.

Keskerakonna esimehe sõnul andsid kolme erakonna juhid täna presidendile teada, et nad on tõsiselt valmis valitsusvastutust kandma. “Me oleme lähedal kokkuleppe lõpptekstile ja lõpp-punktidele ning palume natukene veel aega mõned ööd ja mõned päevad, et see asi kokku leppida,” oli Ratas lootusrikas ja lisas, et enamikus küsimustes on kokkuleppele jõutud.

Ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski kinnitas, et kokkuleppele ollakse väga lähedal. “See kokkulepe kindlasti sünnib, laupäeval on kolme erakonna volikogud, järgmisel nädalal eelduslikult lähevad käima riigiõiguslikud protseduurid, mis lubavad valitsusel ametisse astuda. Mul on täielik kindlus, et me lähipäevil selle kokkuleppe viimased lahtised otsad suudame ära sõlmida.”

IRL-i esimees Margus Tsahkna märkis, et koalitsiooniläbirääkimised on käinud tavapärasest märkimisväärselt kiiremini. “Tavalised koalitsiooniläbirääkimised on kestnud umbes kaks kuud, me oleme reaalselt istunud umbes viis päeva ja ööd. Nii et andke meile aega, et me saaksime teile midagi konkreetset öelda,” palus Tsahkna.