Täna õhtul toimus Viljandimaal Vanaõue puhkekeskuses Keskerakonna presidendikampaania avaüritus. Ettekannetega esinesid professor Rein Veidemann, Keskerakonna kunagine peasekretär ja ajaoolane Küllo Arjakas ning erakonna presidendikandidaat Mailis Reps.

“Minu olulisemaks eesmärgiks poliitikas on solidaarsuse ja ühiskondliku võrdsuse eest seismine. President peab esindama Eesti riiki väärikalt välismaal, kuid veelgi olulisem on tema panus kohaliku elu arendamisel.

Riigipea ei ole lihtsalt ülem-välisminister, vaid tal peab olema tuntav sisepoliitiline mõju ja autoriteet. Tema roll on seista kogu Eesti riigi ja rahva heaolu eest ning kõnetada kõiki Eesti elanikke,” rääkis Mailis Reps erakonnakaaslastele.

“Luban riigipeana ühe esimese sammuna algatada põhiseaduse muutmise, et anda Eesti rahvale presidendi otsevalimise õigus. Teen ettepaneku kaaluda presidendi valimise ühildamist Euroopa Parlamendi valimistega, et vältida täiendavaid kulusid ning liigsagedasi valimisi. Lisaks tuleb põhiseadusega anda kodanikele õigus algatada seaduseelnõusid ning võimalus panna rahvahääletusele olulisi riigielu küsimusi. Luban presidendina algatada põhiseaduse muudatused kõigis kolmes küsimuses. Presidendi otsevalimiste seadustamine, rahvaalgatuse sisseviimine ning kodanikele rahvahääletuse kokku kutsumise õiguse andmine on vajalikud sammud. Nii suurendame inimeste otsustusõigust ning lähendame riiki ja rahvast,” ütles Mailis Reps.

Reps rõhutas, et ei nõustu väitega, et presidendil pole võimalust Eesti elu mõjutada. “On ikka küll. Selleks on vaja piisavalt julgust ja tahet. Presidendi käes pole võluvitsa kõigi küsimuste lahendamiseks, kuid tema kohustus on olulised teemad lauale tuua ning esitada ka omapoolseid ettepanekuid.”

“Palun siinkohal Teie kõigi tuge ja panust. Üheskoos pingutades on enam kui reaalne, et just Keskerakond teeb järgmise Eesti Vabariigi presidendi,” rääkis Keskerakonna presidendikandidaat Mailis Reps erakonnakaaslastele.

Rein Veidemann andis ülevaate presidendivalimiste tähendusest Eesti ühiskonnale ning Küllo Arjakas meenutas seni toimunud presidendivalimisi ning nende huvitavamad nüansse. Viljandimaal toimunud üritus oli esimene Keskerakonna presidendikampaania ürituste sarjast üle Eesti.