Üht-teist olid ajateenistuses toimuvast kuulnud enamus noormehi, kuid paljud tõdesid, et tegelikkuses ootab neid ilmselt ees tundmatus. Ajateenistust alustajaid tuli nii kooliõpilaste kui tööinimeste ridadest.

Saatma tulnud vanemad või kallimad olid kas uhke ilmega või pigem kurvad. Oma last või noormeest ei näe ju nüüd mõnda aega. Meeleolu oli ikkagi aga pigem positiivne.

Mitmed noored nentisid, et loodavad sõjaväes oma füüsilist vormi parandada. Ajateenistusse suhtuti pigem pooldavalt ja leiti, et iga meessoost kodanik peaks sealt ikka läbi käima. Loomulikud leidus neidki, kes ei saanud täpselt aru, miks nad seda tegema peavad.

Aasta suurimas kutses alustab 4.-6. juulini ajateenistust üle 1770 noore, sealhulgas eeldatavalt mõniteistkümmend neidu. Valdav osa noortest saab 11 kuu jooksul väljaõppe pea kõigis kaitseväe väljaõppekeskustes.

Suvel alustavad ajateenistust gümnaasiumi või kõrgkooli lõpetanud noored, seepärast on see kutse ennekõike ohvitseride väljaõpe ja paljude noorte jaoks teadlik valik.

Kutsealused alustavad ajateenistust 1. ja 2. jalaväebrigaadis.