Kell 9.30 olen Keila linnavalitsuse juures. Minuga koos on kolm kaitseliidu laigulises vormis meest ja Sigrid Hartmann kaitseliidu Tallinna malevast. Meil hakkab kohe õppus. Keila linnapea võetakse relvastatud isikute poolt pantvangi ja politsei ning vanglate eriüksused reageerivad. K-komando ei saanud tulla, neil on palju tööd, aga kohale tuleb Põhja prefektuuri kiirreageerimis- ja vanglate relvastatud eriüksus. Näis mis saama hakkab. Majas ei tea mitte keegi peale linnapea ja infojuhi, mis kell 10 toimuma hakkab.

Lähen väljamõeldud ettekäändel linnavalitsuse sekretariaati. Valdurit ootama, nagu ma neile ütlesin. Valdur Vacht, infojuht, on samal ajal linnavalitsuse koosolekul koos linnapeaga.

Kell 10.15 astuvad majja kolm laigulises vormis meest. Me läheme linnapea juurde, ütlevad nad fuajees istuvale tädikesele. Palun väga.
Mehed tõmbavad trepil maskid ette ja lähevad teisel korruse asuvasse nõupidamiste saali. "Kõigil paigale jääda! Linnapea, kaasa meiega, läksime!" kõlavad käsklused. Inimesed on kohkunud nägudega. Märgates mind kaameraga ringi plõksimas hakkab keegi saalis muigama.

Samal ajal toimetatakse linnapea maja ees ootavasse masinasse, mis võtab kiirelt paigalt. Sihtkohaks on Keila vana gümnaasiumihoone, kuhu siis "röövitud" linnapea viiakse.

"Me ei hakka tegema siin klassikalist pantvangiskeemi, ei mingit staapi, ei kontaktivõtmist. Legend on selline, et läbirääkimised on luhtunud ja nüüd minnakse jõuga peale," räägib Sigrid Hartmann.

10.45 ründavad eriüksused maja. Eelnevalt saadetakse majja luuraja, kes annab ülevaate toimuvast… Siis läheb rünnakuks. 15 minutit ja kõik on läbi.

Üksused sisenevad koolimaja kõrvaluksest. Treeningpadrunite paukude saatel võetakse kiirelt maha kaks vastutegutsejat, kes sisenejat varitsevad. Kolmas leitakse koos linnapeaga ja see “hukkub” kohapeal. Linnapea vabastatakse. Olles näinud selliseid operatsioone omal ajal n-ö otse, siis peab tõdema, et ajad on edasi läinud. Varustus on moodne ja vastupidav. Suheldakse asjalikult, relvastus on igati vastav.
Saab ka nalja.

Kui ühele eriüksuslasele kukub esimese korruse klassiruumi kontrollides kolinal pähe uksepiit, on mehe esimene reageering "kurat, nüüd läks kiiver katki vist", unustades samal ajal, et tegemist on ju kuulikindla kiivriga. Sekund kogumist ja kõlab naer: mis kurat, isegi kriimu ei jäänud peale!

Moodsad prillid, mis mulle turvaliseks liikumiseks anti ja mis pidavat ka ventileeritavad olema, läksid kiirelt uduseks, aga pilti sai teha ja sinist värvi laike ma endal hiljem ei avastanud. Muide, treeningmoonal, mida lastakse, on värvikapsel, mis jätab värvipleki, mis ei olevat nii valus tabamusel olema kui paint-ball.

Linnapea Enno Fels on toimunuga siiralt rahul. Hea meel, et saame linnana anda oma panus laiapõhjalisse riigikaitsesse, pakkudes sedasi harjutustandrit. Meeste tegutsemine oli muljetavaldav, kiitis “röövitu” nii enda röövijaid kui vabastajaid. Meil oli nädal tagasi äkkrünnaku ja pantvangikriisi koolitus, kus anti palju soovitusi käitumiseks, seda nüüd praktikas sai ka ära proovitud, rääkis linnapea.

“Väga oluline on harjutada üksuste koostööd eriti just sellises väikeses riigis, kus me oleme, ja õppida kriisisituatsioonidele kiirelt koos reageerima. Tänase harjutusega võib väga rahule jääda ja suur tänu Keila linnale,” sõnas treeningu koordinaator, Põhja prefektuuri kriisireguleerija Rainer Koor.

Juba homme jätkub Keila linnas kaitseliidu Tallinna ja Harju maleva linnalahingu õppus, kus aktiivset tegevust jätkub kella 10st hommikul kuni kaheksani õhtul.