Reedel ütles Keskerakonna esimees Jüri Ratas Delfile, et otsus Vabaerakonna valitsuskoalitsiooni liitmise kohta on paari päeva küsimus. Nüüd on sellest saanud nädala küsimus.

“Me arutasime praegu Vabaerakonnaga üsna lühidalt, aga väga konkreetselt põllumajandust, demokraatiapaketti, maksupoliitikat ja majandust. Me tõdeme, et neis kõigis teemades on tegelikult päris palju kattuvusi. Me saame sellest väga selgelt aru, et kolm erakonda — IRL, sotsiaaldemokraadid ja Keskerakond — omavad hetkel kõige suuremat vastutust, et neid läbirääkimisi pidada, ja kindlasti lähipäevadel me teeme uue kohtumise Vabaerakonnaga,” ütles Ratas täna pärast Vabaerakonna liikmetega kohtumist.

Ratase sõnul on Vabaerakonna roll väga selge: kas Vabaerakond on koalitsioonis või ta ei ole koalitsioonis. “Andke kolmele erakonnale, kes hetkel arutavad kõige keerulisemaid teemasid, mis on maksundusega seotud, veel natukene aega ja nagu ma ütlesin, neljapäeval on ka sellele küsimusele vastus olemas, kas Vabaerakond on koalitsioonis või ei ole,” kinnitas Ratas.

Keskerakonna juhi sõnul sõltub Vabaerakonna liitumine koalitsiooniga sellest, kui kaugele Keskerakond, IRL ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond oma läbirääkimistega lähima kahe päeva jooksul jõuavad.

Ratas kinnitas, et Vabaerakonda ei ole ametlikult koalitsiooni kutsutud ja kutse saamine sõltub maksupoliitikast. "Kolm erakonda, kes vastutust kannavad, peavad väga selgelt enda jaoks tegema selgeks, missuguste maksumuudatuste ja terviklahendustega me edasi läheme," põhjendas ta.

Ratas möönis, et Vabaerakonnal ei ole võimalust maksuküsimustes kaasa rääkida.

Keskerakonna esimees usub, et neljapäevaks saab maksupakett kokku lepitud, mistõttu palutigi Vabaerakonnalt paari lisapäeva.

Küsimusele, kas Vabaerakonna kaasamine ei ole juba hilja peale jäänud, kuna tõenäoliselt tuleks kõneluste punkte uuesti läbi rääkima ja muutma hakata, vastas Keskerakonna esimees, et ka tänane kohtumine oli sellepärast vajalik, et neid positsioone natukene selgitada. "Nagu ma ütlesin, et põllumajanduses, demokraatiapaketis, majanduspaketis või ka ettevõtluspaketis tegelikult on teemasid, kus me hetkel juba näeme, et meie mõtted ja kattuvus on olemas."

Ratas kinnitas, et lisaaega ei võetud selleks, et selgitada välja, kas Vabaerakonda on vaja või mitte.

Spekuleeritud on võimalusega, et Keskerakonna riigikogu fraktsioonis on kümneliikmeline savisaarlik siseopositsioon, mille hääled ei pruugi pidada, mistõttu Vabaerakonda koalitsiooni kaasata püütaksegi. Ratas kinnitas, et küsimus ei ole häälte arvus. "Küsimus on selles — ma olen seda kogu aeg öelnud —, et iga väärtuslik idee on vajalik ja ka Vabaerakonnal on väga palju väärustlikke ideid, mida panna lauale ja mida kaaluda. See, et koalitsioon oleks võimalikult suur ja omaks võimalikult laiapõhjalist katvust ühiskonnas, ma arvan, ei ole halb."