Noorteliikumise enda teatel on sarnased rongkäigud juba aastaid toimunud Lätis, Leedus ja Poolas. Varssavis tõi rahvuslaste korraldatud Poola iseseisvuspäeva rongkäik 11. novembril kokku 50 000 inimest. Eestis toimub rongkäik kolmandat korda.


"Meie ajastul on eriti oluline näidata, et noorte seas ei ole rahvustunne kuhugi kadunud," ütleb Sinise Äratuse üks eestvedajaid Ruuben Kaalep. "Me tahame oma järglastele pärandada selle, mille eest meie esiisad võitlesid: iseseisva rahvusriigi, mis ei ole ei Ida ega Lääne võimu all ja kus võib olla kindel, et eesti rahvus püsib veel tuhandeid aastaid."

Sinine Äratuse teatel on tõrvikurongkäigule oodatud olenemata poliitilisest kuuluvusest kõik Eesti patrioodid, kes tahavad esiisadele austust avaldada ja seista eestluse tuleviku eest. Sel aastal plaanitakse eriti panustada rongkäigu silmatorkavusse: kõlab võimas isamaaline muusika, lehvivad nii Eesti kui ka väliskülaliste lipud ja oodata on mitmeid üllatusi.

Rongkäigule saabuvad külalised Läti, Leedu, Soome, Rootsi ja Poola rahvusmeelsetest noorteorganisatsioonidest. "Kogu Euroopas on rahvusluse leek taas tõusmas," kinnitab Kaalep. "Me teeme koostööd paljude eurooplastega, keda kõiki ühendab idee, et me ei ole maailmakodanikud globaalses tarbimisühiskonnas, vaid meil on oma identiteet ja juured."