Peaminister Taavi Rõivas lausus tseremoonial taani keeles: "Kallid Taani sõbrad – olete siia väga teretulnud ja me hindame kõrgelt teie suurt panust."

„Täna on eriline päev, sest me avame Eestis esmakordselt NATO Balti riikide õhuturbeoperatsiooni,“ ütles Rõivas, tervitades Taani Kuningliku Õhuväe piloote edasi inglise keeles. „Teie saabumine Eestisse suurendab regiooni julgeolekut ja meie inimeste turvatunnet.“


Peaminister märkis, et Taani hävitajate saabumisega Eestisse on ellu viidud Põhja-Atlandi Nõukogus sõlmitud kokkulepped esmastest heidutusmeetmetest, millega Läänemerel alustas tegutsemist NATO miinitõrjeeskaader, Balti riikidesse saabusid USA maaväeüksused ning Ämaris alustasid tegevust Taani hävitajad.

„See on märk sellest, et NATO on kõige edukam rahvusvaheline julgeolekuorganisatsioon, mis on selgelt pühendunud oma missioonile – kollektiivkaitse põhimõtetele.“

Kuigi Eesti julgeolek on kindlam kui iial varem, ei ole peaministri hinnangul veel töö Eesti ja Euroopa julgeoleku tagamiseks lõppenud: „Koostöö heidutuse tugevdamiseks peab kindlasti jätkuma ja me töötame selle nimel, et meie liitlaste kohalolek muutuks Eestis püsivaks.“

Rõivas tunnistas, et tal on hea meel selle üle, et Ämarisse tehtud investeeringud on end ära tasunud. Ta avaldas lootust, et Ämari lennubaas jätkab osalemist Balti riikide õhuturbemissioonis ka tulevikus.

Taani hävitajad alustavad õhuturbega homsest, 1. maist. Õhuturberotatsiooni algusega saab Ämari lennubaasist Balti riikide teine NATO õhuturbemissiooniks kasutatav lennubaas. Seni oli ainus püsiv õhuturbebaas Šiauliai Leedus.

Õhuturberotatsiooni algusega saab Ämari lennubaasist Balti riikide teine NATO õhuturbemissiooniks kasutatav lennubaas. Seni oli ainus püsiv õhuturbebaas Siauliai Leedus.

Taani hävitajaid on tegelikult Eesti pinnal olnud ennemgi. Esimest korda maandusid Ämari lennubaasis kaks Taani kuningliku õhuväe kahekohalist hävitajat F-16 tänavu aprilli alguses. Siis oli tegemist Taani hävitajate navigatsiooni- ja tutvumislennuga Eestisse.