Üle lennuvälja maandumisraja oli tõmmatud tross, mis on ühendatud ülitugevast materjalist lintidega mõlemal pool maandumisrada asuvate pidurdusmehhanismidega. Püüduri abi vajava lennuki sabast tuleb maandumisel välja konks, mis haakub trossi külge. Maanduv lennuk veab trossi vahendusel pidurdusmehhanismi ketastelt maha linti. Samal ajal pidurdusmehhanism pidurdab linti ja seega ka lennukit.

Ämari püüdursüsteeme kontrollisid USA õhuväe hävitajad F-15.

„Lennubaasi paigaldati püüdursüsteemid juba baasi renoveerimise käigus. Nad on küll püsivalt töövalmis olnud, aga kuni tänaseni polnud võimalik nende tegelikku tööd kontrollida. Tänane testimine näitas, et nad on täiesti töökorras,“ kommenteeris katsetust lennubaasi ülem kolonelleitnant Rauno Sirk. „Kontrolliti mitte ainult seadmete tööd, vaid ka püüdursüsteemi meeskonna oskusi. Tänane test näitas veelkord, et meie lennubaas vastab täiesti NATO standarditele,“ jätkas lennubaasi ülem.

Kuna lennukite maandumisel on tegu suurte kiirustega, siis püüdursüsteemid on valmistatud väga vastupidavatest materjalidest ning nende korrasolekut tuleb perioodiliselt kontrollida ning sertifitseerida. Maapealsete lennuväljade püüdursüsteeme kasutatakse vaid lennuvahendite rikete puhul. Rahuajal juhtub seda harva ning seega kasutatakse püüdursüsteema samuti harva.

Ämari lennuväljal paiknevad püüdursüsteemid maandumisraja mõlemas otsas. Teadaolevalt on lennubaasi püüdursüsteemid ainsad sedalaadi seadmed Eestis.