Õppus algas hommikul Abruka saarel, selle ümbruses ning Roomassaare sadamas. Õppuse eesmärk on harjutada Kuressaare lennujaama päästemeeskonna, päästeameti, politsei- ja piirivalveameti, kiirabi ja lennuettevõtja valmisolekut ja koostööd häireteeninduse osutamisel, päästetööde juhtimisel ja inimeste päästmisel lennuõnnetuse korral raskesti ligipääsetavas asukohas.


Õppuse stsenaariumi kohaselt Kuressaare lennujaamas maanduma pidanud reisilennuk, mille pardal on 18 reisijat ja kolm meeskonna liiget, sooritas hädamaandumise 7 km Kuressaare lennuväljast lõuna suunas. Õhusõiduki kere on lagunenud kaheks osaks, millest üks asub Abruka saarel ja teine meres ligi 600 m Abruka saarest idas. Sündmuskohale reageerivad lennujaama ja regionaalsed päästeüksused, politsei ja kiirabi. Alustatakse inimeste otsimist ja päästmist. Edasi harjutatakse erinevate ametkondade ja asutuste vahelist koostööd päästetööde läbiviimisel.

„Koolituse ja kontrolli eesmärgil korraldame ametitevahelisi harjutusi regulaarselt. Tänane õppus on keerukuse ja osalevate osapoolte hulga poolest üks suurimaid, mida meil seni korraldatud,“ rääkis õppuse peakorraldaja Toomas Mardo Tallinna Lennujaama päästeteenistusest.

„Lennuõnnetustega seotud päästetööd on väga keerulised ning päästevõimekus ja kiiresti, asjatundlikult ja koordineeritult reageerimine on sellistes olukordades väga oluline. Seda nii Tallinna lennujaamas kui ka kõigis regionaalsetes lennujaamades,“ lisas Mardo.

Õppuse peakorraldaja on AS Tallinna Lennujaam. Päästeõppusel osalesid päästeameti Lääne päästekeskus, Lääne prefektuur, JRCC SA Kuressaare kiirabi ja Abruka saare vabatahtlike päästekomando.