Umbusaldusavalduse esitasid peaministrile esmaspäeval 41 opositsioonisaadikut.

Peaministri tagasiastumisel astub tagasi ka tema juhitav valitsus, mis jätkab tegevust uue valitsuse ametisse astumiseni. Presidendil on tagasiastumispalve saamisest alates 14 päeva aega, et määrata peaministrikandidaat ja teha talle ülesandeks moodustada uus valitsus.

Kõik koalitsioonierakonnad on pidanud läbirääkimisi Keskerakonnaga, esmaspäeval teatasid nii IRL kui ka sotsid, et ei näe usaldamatuse tõttu võimalust koostööks.

Teisipäeval kogunes Reformierakonna juhatus, et arutada, mida ette võtta olukorras, kus mõlemad võimupartnerid oravaparteile selja keerasid. Taavi Rõivas teatas eile, et Reformierakond ei alistu võitluseta ning nemad võitlevad parempoolse Eesti eest.

Rõivas ütles, et soovib pidada debatti nendega, kes arvavad, et valitsus teeb midagi valesti. Seega soovib peaminister, et esimesel võimalusel toimuks umbusaldushääletus ja enne seda teeb ta riigikogu ees poliitilise avalduse. Peaminister sõnas veel, et soovib vaadata saadikutele silma enne, kui nad plaanivad valitsuse vasakpoolsele kursile juhtida.

Seepeale kogunesid riigikogu opositsioonierakondade esindajad Kadri Simson (Keskerakond), Martin Helme (EKRE) ja Andres Herkel (Vabaerakond) ning sotside fraktsiooni esimees Andres Anvelt ja riigikogu IRL-i fraktsiooni esimees Priit Sibul. Üheskoos leiti, et Taavi Rõivasel oleks riigimehelik ise peaministri ametist tagasi astuda.

Tänase päeva sündmused on järgemööda kirjas siin: