Biden arutab Poolas sealsete riigijuhtide ja Balti riikide presidentidega Ukraina kriisi ja julgeoleku kindlustamist meie piirkonnas.

Poolas visiidil viibiv USA asepresident Joe Biden nimetas Venemaa interventsiooni Krimmis "maa kahmamiseks", kirjutab Reuters. Ta lubas, et USA aitab oma liitlastel Venemaa piiri ääres tagada turvalisust.

Valge Maja teatas eelmisel nädalal, et Biden kohtub Varssavis ja Vilniuses Eesti, Läti, Leedu ja Poola presidentidega, et arutada olukorda Ukrainas ja seoses sellega tekkinud julgeolekuohtu regioonis.

Visiidi eesmärgiks on kinnitada, et Ukraina lähiriigid võivad loota vajadusel NATO abile ja kollektiivkaitse kokkulepe kehtib.

8. märtsil tõdesid Ameerika Ühendriikide president Barack Obama ning Eesti, Läti ja Leedu riigipead ühises telefoniarutelus, et viimaste nädalate sündmused on NATO kollektiivkaitse põhimõtte tähtsust järjest kinnitanud. President Ilvese sõnul NATO-sse ja Euroopa Liitu kuuluvaid Balti riike Ukraina kriis seni otseselt ei ohusta, ent laiemalt on Venemaa tegevus halvendanud kogu Euroopa julgeolekuolukorda. Seetõttu on liitlaste – eriti Ameerika Ühendriikide – nähtav kohalolek meie piirkonnas heidutav neile, kelle ambitsioone tuleb kärpida, ja mõistagi suurendab see Balti riikide kindlustunnet.

6. märtsil maandus Leedus kuus USA hävitajat, mis on täiendav lisajõud NATO õhuturbemissioonile Balti riikides.