"Plaan selline, et homse päeva jooksul saame läbi käia kõik need teemad, mis on prioriteetide osas läbi käsitlemata ja siis tõmmata joone vahele ja teha vahekokkuvõtteid selles osas, kas oleme kaardistanud kõikide partnerite jaoks olulised teemad ning kas ja millist ühisosa on sealt võimalik välja joonistada," rääkis peaminister Taavi Rõivas ning lisas, et loodetavasti saab homme päeva esimese pooles teha esimese vahekokkuvõtte ning selle pealt hinnata, "kas on võimalik edasi minna".

Vabaerakonna esimees Andres Herkel lisas, et demokraatiapaketi puhul arutati täna riigikogu fraktsioonidest lahkunud gruppide õigusi saada parlamendist sisulist tuge. Samuti räägiti valimiseadusest ja nimekirjadest ning riigikogu liikme mandaadi ja kohalike omavalitsuste valimistel saadud mandaadi ühendamisest või asendamisest.

"See, mis puudutab erakondade rahastamist, siis selle juurde me otseselt ei jõudnud. Seal on suured küsimused seotud näiteks sellega, et kui suur on rahastamise määr, kuidas seda jagatakse, kas see on kõik kokku arvestatud, kas kampaaniakulustustel on lagi. See kindlasti on üks neist sõlmküsimustest tulumaksuvabamiinimumi, palgavaesuse ja tööjõumaksude miinimumi kõrval, mis on olulised. Aga adudes seda, et sõlmküsimused tuleb ära lahendada mitte siis, kui kõik muud küsimused on lahendatud, vaid igaksjuhuseks kohe, et näha, kuhu need läbirääkimised viivad, siis nagu Taavi Rõivas ütles, tuleme kõigi nende probleemide juurde tagasi homme," rääkis Herkel. "Praegu üheski sõlmküsimuses lahendust ei ole," lisas Herkel.

Peaminister Taavi Rõivas rääkis läbirääkimiste venimist kommenteerides, et ta mõistab, et kõik osapooled on kannatamatud ja juba tahetakse kuulda tulemustest.

"Aga kui me mõtleme sellele, et meie eesmärk on ikkagi neljaks aastaks sõnastada, nii nagu Sven on siin varem ka öelnud, et mitte ainult minimaalne ühisosa, vaid püüda leida ka probleemvaldkondades selliseid algatusi, mis niisama lihtsalt ei tule või millega peab vaeva nägema," rääkis Rõivas.

Peaminister lisas ka, et teistest Euroopa riikidest on näiteid, kui valitsuskõnelused on kestnud lausa kuid. "Ma usun, et tõesti üks sõlmkoht on see, et kui oleme ära kaardistanud need prioriteedid ja vaadanud seal, mis need kohad on /.../ kui need teemad on suudetud moel või teisel või kasvõi esialgselt ühisele arusaamale viia, siis ma julgeks küll loota, et konkreetsetes eluvaldkondades on võimalik ühisosa märksa kregem leida," rääkis Rõivas.

Täna olid laual ka teemad, mis on seotud demograafilise olukorraga ja ääremaastumisega ning riigireformiga seotud kaasamine.