Välisminister tunnustas kultuuripreemiaga Helen Sildnat Eesti muusikaettevõtluse arendamise ja muusika ekspordi edendamise eest.

"Helen Sildna veab Põhja- ja Baltimaade suurimat muusikafestivali Tallinn Music Week, mis on maailmas hinnatud talendifestival ja muusikakogukondade jaoks meie regioonis üks olulisemaid kohtumispaiku. See on toonud Eestile tuhandeid sõpru ja toetajaid ning loonud väga olulisi võimalusi meie muusikutele," ütles välisminister Keit Pentus-Rosimannus.

2014. aastal valisid Guardian ja Observer Tallinn Music Weeki viie parima talvefestivali hulka maailmas. Lisaks Tallinnas toimuvale põhifestivalile korraldab Tallinn Music Week Eesti muusikat tutvustavaid üritusi erinevates sihtriikides – 2014. aastal näiteks Soomes, Venemaal ja Prantsusmaal.

"Tunnustame Madis Kolki meie muusika tutvustamise eest Hiinas, mis on suurepäraselt õnnestunud tänu tema algatusel ja eestvedamisel Hiinas korraldatud Balti Muusika Festivalile," ütles välisminister.

"Tegemist on ühe tähelepanuväärsema Eesti muusika tutvustusega, mis süvendas oluliselt Eesti-Hiina kultuurialast koostööd ja on kindlasti abiks edasisteks projektideks," lisas ta.

Balti Muusika Festival Hiinas toimus möödunud aasta 25. oktoobrist 22. novembrini. Esmakordselt toimunud festivalil osalesid Eesti Filharmoonia Kammerkoor, käsikellade ansambel Arsis, tšellokvartett C-Jam ja soolopianist Rein Rannap. Eesti poolne korraldaja oli Eesti Kontsert.

Eesti Kunstimuuseumi peadirektor Sirje Helme pälvis kultuuripreemia 2014. aasta Euroopa Muuseumifoorumi aastakonverentsi ja Euroopa Aasta Muuseumi auhinnagala korraldamise ning pikaajalise maailmakultuuri tutvustamise eest.

Euroopa Muuseumifoorumi aastakonverentsi ja auhinnagala võõrustajaks saavad kandideerida üksnes Euroopa Muuseumi tiitli pälvinud muuseumid, KUMU kunstimuuseum pälvis selle tiitli 2008. aastal.

Välisminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul oli aastakonverentsi korraldamine väärikas tunnustus nii Eesti muuseumi- kui kunstivaldkonnale ja andis võimaluse tutvustada Eesti mitmekülgset kultuuripärandit.

"Muuseumid annavad oma panuse haridusse, ühiskondlikku ellu ja turismi," ütles välisminister. "Eesti Kunstimuuseum on kõrgelt hinnanud rahvusvahelise koostöö vajalikkust – seda nii Eesti kultuuri viimises väljapoole kui ka maailmakultuuri Eestisse toomises."

Eelmisel aastal said välisministeeriumi kultuuripreemia Eesti-Gruusia koostöös valminud mängufilmi "Mandariinid" tegijad, Eesti Riiklik Sümfooniaorkester (ERSO), Kristiina Ehin, Ilmar Lehtpere ning Anne Erm.

2012. aastal said välisministeeriumi kultuuripreemia Ewert and The Two Dragons, Ilmar Raag, Riina Sildos, Laine Mägi ja Kalle Kasemaa.

2011. aastal Aivar Mäe ning XI noorte laulu- ja tantsupeo "Maa ja ilm" loovmeeskonda kuulunud Aet Maatee, Veronika Portsmuth, Märt Agu ja Raul Talmar. 2010. aastal Arvo Pärt, Tõnu Kaljuste ja Tiina Lokk ning 2009. aastal Imbi Paju ja Tiit Ojasoo.