“Päästik oli ikkagi see kõva vihm, mis meil oli ja ka enne seda on olnud viimasel ajal üpris vihmane. Pinnas oli vett täis ja nüüd tuli kaela veel see hästi intensiivne vihm," ütles Kohv. "Sellest piisas ning nõlva ülemine osa läks vett täis ja muutus raskeks, mis lõppeski alla vajumisega tenniseväljakule kaela.”

Kohvi hinnangul ei kujuta varing lähedal asuvale Toomemäe kirikule ohtu, kuid nõlva all olevad tenniseväljakud ei ole kaitstud. Nimelt võib nõlvak jätkuva vihma korral külgepidi edasi variseda.

"Praeguste teadmistega ei ole põhjust arvata, et ta võiks laieneda näiteks Toomkiriku poole, ehk siis nii-öelda nõlvast kaugemale. Mägi ise on üpris kõvast materjalist ja ei ole põhjust arvata, et see murenemine võiks Toomkirikuni jõuda. Ohus on pigem tenniseväljakud all. Kui siin ringi käia, siis on näha, et kõrvalt võib küll leida märke, et varing võiks külgsuunas laieneda. Selleks peab muidugi päris palju vihma tulema," nentis geoloog.

Kohvi hinnangul on varingu tekkeprobleemiks liigne vee ligipääs nõlvale, mis tuleneb kehvast veeäravoolu planeerimisest. “Vesi tuleks nõlva ülemisest osast eemale hoida. Praegu on siin korrastustöödega aja jooksul kujunenud nii, et väga suurelt alalt Toomemäe ülevalt osast kogunebki vesi nõlva peale. See oli ka põhjus, miks ta ei suutnud enam seda vett juurde võtta ja purunes,” lausus Kohv.

Edaspidise varingu vältimiseks tulekski teaduri hinnangul nõlv kindlustada ning vesi kõrvale suunata. “Vesi tuleks võimalikult eemale hoida ja ülevalt tuleks vett juhtida kuhugi kõrvale. Muidugi kuhugi, kus ta ei muudaks mõnda teist kohta ebastabiilseks.”

"Varingu auk tuleks täita võimalikult kerge ja vett juhtiva materjaliga ja võimalikult kiiresti ära taimestada. Kogu nõlv tuleks põõsastega stabiliseerida. Juured stabiliseerivad pinda väga hästi," ütles Kohv.

“Laiemas laastus tuleks tegelikult Toomemäe kiriku ümbruse veevärk ümber korraldada. Just see, et kuhu vesi suurte sadudega läheb ning kuhu ta kogutakse. Praegu ei ole keegi sellega tegelenud. See oleks muidugi suurem projekt ja seal tuleks muinsuskaitse ka mängu. See vajaks projekteerimist ja tuleks teha suurem ehitamine."