Tseremoonial osalesid siseminister Hanno Pevkur ja politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher.

Siseminister Pevkur kinnitas Pedetsi jõe kaldale paigaldatud esimese piiriposti tseremoonial, et Eesti piir saab välja ehitatud parimal võimalikul tasemel. Peale piiri väljaehitamise suurendatakse piiriturvalisust ka uute sõidukite, radarite, droonide ja muu vajaliku hankimisega.

Pevkuri sõnul on Eesti Vabariigi ja Vene Föderatsiooni vahelisele kontrolljoonele esimese piiriposti paigaldamine sümboolne algus piiri väljaehitamisele. „Väljaehitamise eelduseks olnud kontrolljoone puhastamisega hakkame ühele poole saama, nüüd on aeg käes piiri väljaehitamiseks. Olgu see piiripost sümboolseks alguseks kogu piiri väljaehitamisel,“ ütles minister esimese piiriposti paigaldamisel.

Pevkur avaldas eelmisel nädalal lootust, et piiri tehnilised rajatised on valmis Eesti riigi 100. sünnipäevaks. Kokku paigaldatakse idapiirile ligi 700 piiriposti ning järgmise aasta lõpuks peab piiri tähistamine (piiripostide paigaldamine) olema lõpetatud kogu idapiiri ulatuses, välja arvatud lõigud, mis kuuluvad piirilepingu järgselt vahetamisele Vene Föderatsiooniga.

Praegu on raadatud 71 protsenti ja freesitud 59 protsenti kontrolljoonest. Riigieelarvest on piiri väljaehitamiseks planeeritud tänavu 3,2 miljonit eurot ja järgmiseks aastaks 20 miljonit eurot.

Eesti-Vene piirilepingud tulevad riigikogus esimesele lugemisele järgmise nädala kolmapäeval, 25. novembril. Lepingutega määratakse kindlaks Eesti ja Venemaa vaheline riigipiir ning piiritletakse kahe riigi vahelised Narva jõe ja Soome lahe merealad.