Fallonit olid Ämaris vastu võtmas kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras ning kaitseminister Sven Mikser, Fallon kohtus ka Ämaris teenivate briti õhuväelastega.


Michael Fallon ütles, et Suurbritanniale on oluline pühendumine kollektiivkaitsele ja liitlaste toetamisele. „Ühendkuningriik on NATOs juhtival kohal viimaks ellu valmisoleku tegevuskava Readiness Action Plan’i, tagamaks piisava heidutusvõime kõigile meie liitlastele NATO idapiiril Venemaa provokatsioonide vastu,“ ütles Fallon kaitseministeeriumi teatel.

Kaitseminister Mikser ütles, et Eesti on tänulik Suurbritanniale julgeoleku tagamise eest. „Suurbritannia annab meie julgeoleku tagamisel tähelepanuväärse panuse, sealhulgas on Ühendkuningriigil oluline panus Eestis käivituvas NATO staabielemendis,“ ütles Mikser. „Meil on olnud tihe omavaheline koostöö ning see ka jätkub.“

Neli Ühendkuningriigi hävitajat Eurofighter Typhoon on Ämaris rotatsiooni korras NATO õhuturbemissiooni raames, tagamas meie õhuruumi kaitset. Ühendkuningriigi õhuväelased teenivad Ämaris alates maist, septembris vahetavad neid välja Saksa õhuväelased.

Eestit ja Ühendkuningriiki seob tihe kahepoolne kaitsekoostöö. Eesti maaväe üksused osalesid NATO juhitud Afganistani operatsioonil Briti üksuste koosseisus, Ühendkuningriik on iga-aastaselt saatnud oma maaväeüksuse osalema kaitseväe suurõppusel Kevadtorm/Siil. Samuti on Ühendkuningriik aastate jooksul panustanud tugevalt Eesti kaitseväelaste väljaõppesse, saates siia instruktoreid ning pakkudes Eesti kaitseväelastele õppimisvõimalusi Briti kõrgemates sõjakoolides.

Ühendkuningriik panustab ühe ohvitseriga ka esmaspäeval avatud NATO staabielementi, täites seal aseülema ametiposti. Samuti on Ühendkuningriigi üks 14st riigist, kes on liitunud Tallinnas asuva NATO küberkaitsekeskusega.

"Mul on väga hea meel siin olla. Minu kui Briti kaitseministri visiidile järgneb USA kaitseministri visiit Eestisse järgmise nädala alguses, enne NATO kaitseministrite kohtumist Brüsselis. See näitab meie pühendumist kollektiivkaitsele," ütles Fallon Eesti Päevalehele.