„Ma olen nõus [liidukantsleriga], me ei vaja üleskutset „Rohkem Euroopat!“, vaid me vajame edukamat Euroopa Liitu,“ ütles Eesti riigipea, kelle sõnul on Saksamaa juhtroll mitmetes olulistes küsimustes otsustava tähendusega nii Eestile kui ka EL-ile tervikuna.

Brittide lahkumisotsuse mõjud, Euroopa Liidu tulevik, muu hulgas välispiiride tõhus kaitse, rändepartnerlus, võitlus terrorismiga, digitaalne siseturg, agressiivsuse ohjeldamine naabruskonnas – need on väljakutsed, mis nõuavad ühist juhtimist, rõhutas Eesti riigipea.

„Noil kriisirohketel päevadel vajame üha sagedamini vaadet, mis jätab kõrvale kitsad riigisisesed huvid ja julgeb otsustada, kiirelt ja ühiseks hüvanguks.“


„Euroopa vajab vedurit, kes meie veidi jõnksutava rongi kindlalt liikuma tõmbab, praeguse Saksamaa vastutustundlikkus, põhimõttekindlus, ka oskus liitlasi kuulata ja mõista, saab selleks veduriks olla,“ sõnas president Ilves.

„Euroopa tuleviku üheks võtmeküsimuseks on meie kontinendi majanduslik areng, meie ettevõtjate konkurentsivõime ning uute ettevõtete sünd. Protektsionism, eriti IT vallas, võib EL-ile saatuslikuks saada,“ ütles Ilves.

Keskendudes Suurbritannia lahkumise järelmitele nenditi kohtumisel, et see toob kaasa meie regiooni liikmesriikidele suurema vastutuse – peame häälekamalt ja enesekindlamalt oma eesmärke EL laua taga kaitsma ja meile oluliste valdkondade eest seisma.

Kõneldes olukorrast Ukrainas ja Venemaa agressioonist, tõdeti ühiselt, et olukord ei näita paranemismärke, vastupidi, pinged on teravnemas ning jätkuvalt on vajalik Euroopa Liidu valmisolek ühiselt ja heidutavalt reageerida.

Samuti pidas Merkel täna Tallinnas kõne digivaldkonna arengu ning Euroopa tuleviku teemal. Sündmuskeskuses SpaceX peetava kõne teema on "Eesti kui teerajaja digivaldkonnas - eeskuju Saksamaale ja Euroopale".

Eile kohtus Merkel peaminister Taavi Rõivasega, pärast pressikonverentsi külastasid Rõivas ja Merkel Toomkirikut. Kantsleri võttis vastu Eesti Evangeelse Luterliku kiriku peapiiskop Urmas Viilma.

Toomkirikusse toodi Tallinna linnaarhiivist ka kolm Martin Lutheri kirja Tallinna raele, mille sisuks on luterlike jutlustajate lähetamine Tallinnasse.

Seejärel suunduti NATO küberkaitsekeskusse, mille asutajate hulka Saksamaa kuulub.

Angela Merkel ütles, et Saksamaa ja Eesti peaksid arendama koostööd IT-valdkonnas. Ta ütles, et Euroopale tuleks kasuks digitaalne siseturg viidates võimalikele töökohtadele noorte jaoks.