Jaanuari lõpus olid lahinglaskmised keskpolügoonil, kus said võimaluse esimest korda tankitõrjesüsteemist Javelin lahingmoonaga lasta kaitseväelased, kes tegid kaks lasku. Ühe lasu tegi kaitseliidu võitleja ja teise tankitõrjekompanii kaadrikaitseväelane.

1. jalaväebrigaadi teabeohvitser reamees Sander Mändoja ütles Delfile, et täna tehti Javeliniga kolm lasku: kaks lasku said teha ajateenijad ja ühe lasu kõrgema sõjakooli kadetid. Ühe lasu hind on 100 000 eurot. Milaniga tehti täna üheksa lasku, ühe lasu hind umbes 6000 eurot. Tänaste laskude hind kokku oli seega umbes 354 000 eurot.

Kaitseväe pressiesindaja leitnant Kristel Maasikmets selgitas Delfile, et nii Javelini kui ka Milani lasu hinnad on koos kuludega ehk sisaldavad ka käibemaksu, väljaõpet ja transporti.

Sihtmärki ei tabanud üks kolmest Javelini ja üks üheksast Milani lasust.

"Javelini sihtmärgid olid soomukivrakid, mis ei liikunud. Kolmest lasust kaks läksid pihta, üks ei läinud," rääkis Mändoja, kelle sõnul läks üks lask puudesse. Üks võimalik põhjus selleks oli liialt kitsas laskekoridor. "Seda selgitatakse välja, mis selle tõrke tingis," lisas Mändoja.

Üheksast Milaniga tehtud lasust tabas Mändoja sõnul täna sihtmärki kaheksa, ühe lasu puhul oli tõrge.

"Kogu harjutuse eesmärk oli anda ajateenijatele võimalus päris moonaga lasta. Nii Javelini kui Milani puhul on simulaatorid, kus viiakse läbi põhiline osa väljaõppest, aga päris moonaga laskmine on ikkagi midagi muud. Vähemalt korra väljaõppetsükli jooksul antakse ajateenijatele võimalus ka päris moonaga lasta. Kõik seda teha ei saa, see on ka tunnustus meestele, kes on millegagi silma paistnud," sõnas Mändoja.

Milan on mõõtudelt Javeliniga umbes sama suur, kuid Milan on teise ja Javelin kolmanda põlvkonna tankitõrjesüsteem. See tähendab, et kui Javelin lukustab end pärast lasku automaatselt sihtmärgile ja pärast raketi väljatulistamist võib laskja kohe varjuda, siis Milanit tuleb hoida sihtmärgi peal kuni tabamiseni.

Eesti kaitseväe relvastuses on FGM-148 Javelin alates eelmise aasta septembrist, kui kohale jõudsid ligi 80 Ameerika Ühendriikidest tarnitud relvasüsteemi.