Miitingulised alustasid kogunemist kella 11 ajal Toom-Kuninga tänaval Saksamaa saatkonna ees, kus avakõnega alustas Neeme Lall. Inimesi oli kell 11.10 Delfi reporteri sõnul kohal poolesaja ringis. Kohal oli ka RÜE esimees Kristiina Ojuland, kuid ekrelasi seal ei paistnud. Olukorral hoidis silma peal kümmekond politseinikku.

Avakõne ajal hakkasid korraldajad soovijatele tõrvikuid ja erinevaid lippe jagama. Koguti allkirju ja anti üle ka pöördumine Saksa suursaadikule. Vahepeal oli inimesi jõudsalt juurde kogunenud ning kella 11.40 ajal hakkas pea kahesajaliikmeline kolonn Toompea poole liikuma, kõige ees sõitis muusik Joel Steinfeldt oma kollase võrriga.

Meeleavaldajad annavad oma meelsust edasi plakatitega, millest paljudel on selgelt pagulasvastane sõnum: "Iga roju oma koju", "Võõra näo ja keele päralt kambrid ja väravad", "Sööda hunti palju tahad, ikka vaatab metsa poole" või "Tahan ka pagulaseks. Keeleõpet ei vaja. Oodatud muud kokkulepped". Turvaaia külge on kinnitatud plakat, mis ütleb, et islam on 21. sajandi fašism. Suurelt on sel kirjas: "Stop islam!" S-täht sõnas "islam" on asendatud haakristi märgiga.

Samuti on näha saksakeelseid loosungeid, mis suunatud Saksamaa liidukantsler Angela Merkelile: "Du schaffst das nicht, Frau!" ja "Hier ist nicht dein Land, Frau" (ehk "Sa ei saa sellega hakkama, naine!" ja "Siin ei ole sinu maa, naine").

Hommikul oli laevaga Helsingist Tallinna poole asunud soomlane Pekka Kelpainen, kes on juba mitmetel sarnastel miitingutel Soomes osalenud. "Soomes on massiimmigratsioon aina suurem probleem ja seal on sarnaseid meelavaldusi rohkem olnud. Meil on samuti kõned ja plakatid ning rongkäigud. Meid on toetanud Soomes olevad eestlased ning nüüd toetame meie teid." Pekka ei puudunud ka oktoobri alguses Helsingis toimunud massiimmigratsioonivastaselt meeleavalduselt.

Rongkäigus liiguti trummide, laulu, loosungite, lippude, skandeeringute saatel ja tõrvikute valgel üle Vabaduse väljaku Toompeale. Kogunenutel võttis küll veidi aega, et kokku leppida oma põhilises motos. "Hakkame liikuma, riik ootab kukutamist" hüüdsid korraldajad, kuid lõpuks liiguti Vabaduse väljaku poole skandeerides: "Me ei taha pagulasi!".

Kella 12.10 ajal jõudis rongkäik Vabaduse väljakule. Delfi reporter intervjueeris seal meest, kes kandis plakatit sõnumiga: "Eesti iseseisvaks! Välja ELi-i ämbrist." Meeleavaldaja ei osanud aga öelda, milliseid lahendusi ta näeb või miks ta meeleavaldusele tuli. "Ma jätan selle omateada, miks tulin siia," ütles mees, kes soovitas tema plakatilt lugeda, miks meeleavaldusest osa võtab.

Vabaduse väljakult Toompeale liikudes vestles Delfi reporter Eesti lippu lehvitava ning sini-must-valge motiivides mütsi kandva Yuliaga. Selgus, et tegemist on rahvusvahelise immigratsiooni peatamise liikumise ühe eestvedajaga. Olles elanud Venemaal, Gruusias, Saksamaal, Itaalias, Soomes ja nüüd pool aastat Eestis Pärnumaal, oli tal lisaks valitsuse kritiseerimisele välja käia ka konkreetsed lahendused. Loe lähemalt SIIT.

Kella 12.20 paiku jõutigi Toompeale, kus ootas kolonni ees sadu meeleavaldajaid, kes saabujaid rõõmsate hõisetega ja lehvitades tervitasid. Seal liitusid meeleavaldajatega ka EKRE juhtfiguurid Mart ja Martin Helme. Delfi reporteri sõnul on rahvast kohale tulnud üllatavalt palju: meeleavaldajaid, uudistajaid ja kajastajaid on tema sõnul kokku tuhatkond.

EKRE esimees Mart Helme pidas kõne, milles tsiteeris ühe erakonnakaaslase luuletust ja pärast teda asus kõne pidama ka RÜE esimees Kristiina Ojuland. Pärast Ojulandi sai sõna riigikogu EKRE fraktsiooni liige Henn Põlluaas, kes ütles, et kuigi riigikogus peetakse EKRE-t sallimatuse ja hirmu külvajaks, siis tegelikult on nemad need, kes probleemidest otse räägivad. Seepeale õhutati ka rahvast oma nõusolekut avaldama, mispeale kohaletulnud hüüdsidki: "Jaa!"

Üks kahe väikese lapsega kohale tulnud mees ütles, et tuli Toompeale, et toetust avaldada "ainsale erakonnale, kes tõeliselt hoolitseb Eesti rahva eest ja Eesti rahva saatuse eest". Lapsed võttis ta enda sõnul kaasa seetõttu, et neid on vaja juba noorest peale kasvatada.

Meeleavalduste korraldajatel on plaanis teha täna mitu rongkäiku ja jõuda päeva jooksul nii Toompeale kui ka Raekoja platsile. Kella 12 ja 13 vahel oli plaanis moodustada mehitatud piirivalve taastamise nõudmiseks Toompea lossi ümber inimkett, aga sel ajal võis näha vaid väiksemat seltskonda käest kinni hoides ringis seismas.

Alates kella poole neljast taas Toompeal liikunud fotograaf enam varasemal hulgal rahvast eest ei leidnud, enamik kogunenuid olid selleks ajaks laiali läinud ja suur osa plakateid aedadele ja väravatele toetatud. Kella poole viie ajal hakati suppi sööma ja siis oli kohal sadakond inimest.

Pikett on plaanitud kestma hommikuni

Korraldajate saadetud ajakavas seisab, et edasi liigutakse Toompealt alles kella 20 ajal.

Vahepealne aeg täidetakse muusika, laulmise ja kõnedega. Kell 20 lähevad väsimatud meeleavaldajad tõrvikute ja lauluga Vabaduse väljaku kaudu Raekoja platsile, kus kell 21 toimub õhtune rivistus koos hümniga. Süüdatakse küünlad ja peetakse veel ergutuskõnesid. Korraldajad loodavad, et inimestel jätkub jaksu jääda hommikuni.

Pikett on registreeritud ka politseis – registrisse on märgitud, et mehitatud piirivalve taastamise nimel avaldatakse meelt Lossi platsil täna ja homme ajavahemikus kella 10.30–11.30.

Kui korraldajate ajakavast võib lugeda, et õhtune rongkäik päädib Raekoja platsil, siis politsei piketiregistri järgi lõpeb soojendusrongkäik mõnevõrra üllatuslikult kella 21-ks hoopis Toompeal.

Inimestel on tungivalt palutud kaasa võtta külma- ja vihmakindel varustus, kahe söögikorra jagu toitu, dokument, küünlad, täislaetud akuga mobiil ning tõrvik, lipp või loosung. Samuti rõhutavad korraldajad, et rassistlikud need loosungid olla ei tohi. "Ürituse korraldajad ei soovi näha üritusel rassistlikke loosungeid ning võtavad endale õiguse kõik hea tavaga vastuolus olevad esemed ja loosungid eemaldada."

Ürituse korraldaja on Sihtasutus Euroopa Rahvusrinne, kaaskorraldajad on rahvaliikumine Eesti Poolt, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, Rahva Ühtsuse Erakond ja vabatahtlikud.