Heimar Lenk lõpetas nimelt pühapäeval edukalt Delfi eksperimendi, mille käigus ta üritas kuu aega hakkama saada vaid 1000 krooniga.

Lenk kirjeldas AFP-le, kuidas ta toitus kuu aega pudrust ja leivast, et näidata, kui raske on Eestis hakkama saada toimetulekutoetusega. „Ma kasutasin 64 eurot ainult toidu ostmiseks, kuid selle raha eest peaks tegelikult ostma ka näiteks seepi ja käima juuksuri juures,“ lausus riigikogulane. „Ma kaotasin ligi kolm kilogrammi.“

Opositsioonilisse Keskerakonda kuuluva poliitiku sõnul peaks Eestis esmavajaduste katmiseks tõstma toetussumma miinimumpalga tasemele, mis on 4350 krooni ehk 278 eurot.

AFP kirjutab, et 1,3 miljoni elanikuga endine Nõukogude vabariik Eesti astus 2004. aastal EL-i, on saanud tunnustust oma konservatiivse rahanduspoliitika eest ning võeti vastu ka OECD-sse ja eurotsooni. Samas märgib infoagentuur, et riiki on rängalt tabanud üleilmne finantskriis, mis on toonud kaasa suure majanduslanguse ja tõstnud tööpuuduse ligi 20 protsendini.

Mitmed parempoolse valitsusliidu liikmed — teiste seas peaminister Andrus Ansip ja rahandusminister Jürgen Ligi — on süüdistanud Lenki populismis, kuid mees ise rõõmustab kasvanud populaarsuse üle. „Mu menukus naiste seas sööstis lausa taevasse, täiesti tundmatud naised lähenesid mulle turul, kui otsisin odavat toitu,“ rääkis ta AFP-le.

„Üks vene proua soovitas mul isegi petta ja süüa lubatust rohkem, kuid ma ei petnud üldse,“ kinnitas riigikogulane.