Ametlikult kinnitamata andmetel leiab Tiibeti paguluses elava vaimse liidri dalai-laama Tenzin Gyatso Eesti visiit aset 16.- 18. augustil.

Riigikogu Tiibeti toetusrühma asesimees Silver Meikar sõnas BNS-ile, et dalai-laama on vastu võtnud kutse külastada sel aastal Eestit.

“Riigikogu Tiibeti toetusgrupp, Budismi instituut ja mitmed vabaühendused on arutanud dalai laamaga võimalik visiidiga seotud küsimusi. Täna on paigas vaid eeldatav aeg, august 2011,” sõnas Meikar. Tema sõnul saab visiidi programm selgeks kahe-kolme kuu pärast.

Meikar lisas, et dalai-laama saab tänavu 6. juulil 76-aastaseks ning visiidi toimumise tõenäosuse hindamisel ja programmi koostamisel tuleb usujuhi eaga arvestada.

Eelmisel aastal käis Eestis dala-laama kõrge esindaja Thubten Samdup, tema visiidi üks eesmärke oli ette valmistada dalai-laama visiiti.

Varem on dalai-laama Tenzin Gyatso käinud Eestis 1991. ja 2001. aastal.

Dalai-laama elab alates 1959. aastast paguluses, kuna taotleb Tiibeti iseseisvust, mis ei ole vastuvõetav Hiina võimudele. 1989. aastal pälvis Gyatso Nobeli rahupreemia, 2005. mail valiti ta Tartu ülikooli audoktoriks.