“Kahjuks ei ole tööandjad siiani ühendust võtnud, et palgaläbirääkimisi alustada,” ütles transpordi ametiühingu Lõuna-Eesti koordinaator Aare Kübarsepp, viidates sellele, et eile hommikul toimunud sadade GoBusi ja Atko Grupi bussijuhtide tunnine hoiatusstreik esialgu tulemusi ei andnud.

“Usaldusisikute taotlusel koguneb järgmise nädala teisipäeval bussijuhtide sektsioon. Kui selleks ajaks pole asjad liikuma hakanud ning katkenud palgaläbirääkimisi uuesti ei alustata, siis koostame uue tegevusplaani,” sõnas Kübarsepp, jättes ühtlasi välistamata uute streikide korraldamise.

“Praegu on mehed tunnitasu kümne krooni võrra tõstmise nõudes kindlad ning taganeda ei kavatse. Palk peaks tõusma juba sel aastal.”

GoBusi tegevjuht Rene Alpius sõnas, et ettevõte tuleks hea meelega bussijuhtide nõudmistele vastu, kuid palgatõus sõltub kohalike omavalitsuste dotatsioonidest.

“Asi on seotud tellijatest omavalitsustega ning bussijuhtidele vastutulemine seisab nende taga,” rääkis Alpius. “Oleme omavalitsustele saatnud taotlused suurendada järgmiseks aastaks dotatsiooni. Hetkel pole meile vastuseid saabunud ning praeguses olukorras, kus homsed tulud on veel ebaselged, on meil raske mingeid kohustusi võtta.”

Atko Grupi nõukogu esimees Arvo Sarapuu nentis, et palgatõstmiseks ettevõttel tänavu raha pole. “Järgmisel aastal suureneb riigipoolne dotatsioon vaid kümne protsendi võrra, samas kui meie kulud kasvavad kütuseaktsiisi tõstmise korral veerandi võrra,” ütles Sarapuu. “Piletihindasid me kulude katteks tõsta ei saa, nii kaotaksime reisijaid. Palka saab tõsta vaid kohalike omavalitsuste ja riigi toetuse suurenemise korral.”

Kübarsepp osutas, et näiteks Soomes Turu linnas tegutseva bussifirma Eestis korraldatud uute töötajate leidmise kampaania tagajärjel plaanib lähiajal parematele jahimaadele lahkuda pea 30 GoBusi bussijuhti.