"Linnavalitsus on muutunud parteibürooks, mille liikmete kaudu saab inimesi kontrollida," ütles Tallinna abilinnapea ametit pidanud Boroditš ETV saates "Vabariigi kodanikud".

Boroditš leidis veel, et linna juhtimine ja partei juhtimine on segamini. "Mida pädevamad inimesed juhivad ameteid, seda lihtsam on abilinnapea elu," meenutas Boroditš oma nelja abilinnapea aastat.

Tehnikaülikooli professor Rainer Kattel leidis, et praegune rahastamissüsteem suurendab umbusaldust ning parteide liikmetasud peaksid olema ka sisuliselt parteide rahastamise allikaks. "Liikmemaksud on hädavajalikud, sest välisrahastamisest ei piisa. Oluline on aga, et inimesed näeksid, kes ja kuidas rahastab," ütles Kattel.

Ajakirjanik Anvar Samosti arvates on Tallinnas ja Keskerakonnas toimuv läbipaistmatu. "Kui inimesi võetakse tööle sellepärast, et nad maksvad 10 protsenti palgast ja on truud erakonnale, siis ei kandideerigi head kandidaadid. Kui Tallinna elanikele see meeldib, pole midagi teha," ütles Samost.

Saates arutlenud Eesti põhiseaduse üks loojatest Jüri Adams leidis, et kõikides riikides on ametikohti, kus inimesed vahetuvad, kui vahetub poliitiline võim.

"Tuleb tühistada 2004. aastal vastu võetud seadus, mille järgi erakonnad saavad endale piiramatult toetusi määrata," leiab Adams.

Eelmisel nädalal jõudis avalikkuse ette kiri, mille keskerakondlane Priit Toobal oli saatnud linnapea Edgar Savisaarele ja milles ta nõudis nelja linnaametniku just sundraha maksmata jätmise pärast ametist vabastamist.

"Kui nad jätavad erakonnale kohustuse täitmata, siis ei ole minul mingisugust kindlust, et nad täidavad Tallinna elanike ja valijate ees oma kohustusi nii hästi, kui nad teha võiksid. See oli meeldetuletus ja märgukiri linnapeale, kes on juhtumisi ka erakonna esimees," ütles Toobal.

Päevaleht kirjutas, et Toobali kirjas seisid keskkonnaameti juhataja Otto Popeli, Kesklinna linnaosavanema asetäitja Reena Tolmiku, mupo juhataja Monica Ranna ja abilinnapea nõuniku Johannes Merilai nimed. Savisaar kaalus Toobali ettepanekut kuus minutit, saatis siis kirja edasi abilinnapeadele ja Kesklinna linnaosavanemale ja nõudis ametnike lahkumisavaldusi.

Eelmisel aastal maksti Eesti erakondades liikmemaksu 1,5 eurot liikme kohta.