Eelmise nädala reedel teatas politsei, et põhja prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talituse uurijad on kinni pidanud 18 taksojuhti, keda kahtlustatakse peamiselt kupeldamisega tegelenud kuritegelikku ühendusse kuulumises.

Taksojuhtide kinnipidamine on osa tänavu veebruaris alustatud kriminaalmenetlusest, mille käigus sulges politsei juuni algul Tallinnas Pirital asuvas eramajas tegutsenud bordelli.

Bordellis peeti kinni neli inimest, keda kahtlustatakse kupeldamises ja kuritegelikku ühendusse kuulumises.

„On oluline mõista, et politsei ei kahtlusta neid taksojuhte lihtsalt kellegi bordellini viimises. Kuritegudes kahtlustatavad taksojuhid olid selles kriminaalses bordelliäris võtmerolli täitjad,“ ütles Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Priit Pärkna Delfile.

„Need taksojuhid said üldjuhul kliendi bordelli toomise eest rohkem raha, kui prostituut osutatud intiimteenuse eest. Taksojuhile makstav raha tuli sellest summast, mille klient tasus prostituudile,“ lisas ta.

„Kui arvestada, et taksojuht võttis lisaks raha ka taksosõitude eest, olid nad selles kuritegelikus skeemis kindlalt suurima kasu saajad. Kogu tegevus oli konspireeritud, pikaajaline ja peensusteni kokku lepitud, kindlasti ei saa siin rääkida juhuslikust taksosõidust bordellini,“ sõnas Pärkna.

Taksojuhte on politsei kinni pidanud 18, kuid Pärkna sõnul võib kahtlustatavate ring oluliselt laieneda.

Delfile teadaolevalt teenis taksojuht ühe kliendi eest bordellilt keskmiselt 50 eurot, kuid see summa võis olla ka oluliselt väiksem või mõnikord ka suurem.

Rääkides eraldiseisvatest maja-tüüpi bordellidest, siis kümmekond aastat tagasi oli Pärkna andmetel neid pealinnas üle 40 ja juuni algul Pirital suletud bordell oli sellist tüüpi asutustest teadaolevalt viimane.

„Loomulikult ei tähenda see, et prostitutsiooniteenuseid enam Eestis üldse ei pakutaks,“ rõhutas Pärkna.

Eestis ei ole prostitueerimine karistatav, küll on aga kuritegu prostitutsioonile kaasaaitamine, kupeldamine, rääkimata inimkaubandusest.