Erukindral Ants Laaneots ütles, et majanduspõgenikud tuleb Euroopa Liidust välja saata ning välispiir kontrolli alla võtta.

Kindralleitnant Johannes Kert jälgib suure huviga, mida teeb häkkerite rühmitus Anonymous, kes eemaldab näiteks ISIS-e võitlejate ja toetajate kontosid sotsiaalmeedias, tegeledes sellega, millega riiklikel küberkaitseüksustel käed lühikeseks jäävad. "Jälgin suure huviga Anonymouse tegevust, nemad seda tsensuuri teevad. Riiklikud küberkaitseüksused takerduvad seadustesse, mis ei luba veebilehti rünnata, sealt infot kinni panna ja kõrvaldada, sest veebilehed on globaalselt positsioneeritud."

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul peaks liitlaste ühisstrateegia vaatama kaugemale sõjalisest operatsioonist Islamiriigi vastu. Samuti on oluline moment Euroopa Liidu enda kontekstis ja ka Eesti huvides välispiiride kaitsmine, arvestades Venemaa aktiviseerumist nii Ukrainas kui Süürias. Teise näitena tõi Mihkelson välja eksistentsiaalse ohu, mis lähtub ISIS-e levitatavast ideoloogiast laienemisest.

Paneelis osalejad otsisid Süüria konfliktile lõpplahendust ning arutlesid Euroopa ja Venemaa vaheliste suhete üle. Käsitletakse ka võimalikke omavahelisi kokkuleppeid ning ühist eesmärki hävitada ISIS. Samuti räägiti ajaloolistest vastuoludest islamimaades ning nende peegeldusest Euroopas.

Osalejad arutlesid järgmiste küsimuste üle:

1. Miks Prantsusmaa ei küsinud NATO artikkel viie avamist, vaid tugines Euroopa Liidu Lissaboni leppe 42.7 artiklile?

2. Kas on oodata Prantsuse-Vene koalitsiooni?

3. Kas maavägede kaasamine on paratamatu?

4. Milline on täna Eesti ohupilt islamiterrorismi osas, kas liitumine koalitsiooniga võiks ohupilti muuta?

5. Miks Venemaa sõjalised operatsioonid on suunatud kõigest 5-20% ulatuses ISIS-e vastu?

Paneeldiskussioonis osalesid kaitseministeeriumi kaitseplaneerimise asekantsler Jonatan Vseviov, peaministri kaitsenõunik Kadri Peeters, erukindral Ants Laaneots, julgeolekuekspert Eerik-Niiles Kross, kindralleitnant Johannes Kert ning Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelson.

Loe lähemalt blogist!