Riigikogu täiskogu istungil tegi peaministrikandidaat Jüri Ratas ettekande valitsuse moodustamise alustest ja vastas riigikogu liikmete küsimustele. Seejärel hääletas parlament Jüri Ratasele volituste andmist uue valitsuse moodustamiseks. Ratasele andis valitsuse moodustamiseks hääle 53 riigikogu Keskerakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu saadikut. Istungilt puudus raske haiguse tõttu Jüri Ratase isa, keskerakondlane Rein Ratas ning parlamendist lahkumisest teatanud sotsiaaldemokraat Mark Soosaar. Oma häält ei loovutanud uuele valitsusele ka keskerakondlane Peeter Ernits.

Jälgi sündmusi otsepildi ja -blogi vahendusel!

Kell 13 allkirjastati koalitsioonileping

Keskerakonna esimees Jüri Ratas Ratas rõhutas koalitsioonilepingu sõlmimise eel peetud sõnavõtus, et kokkuleppe suurimaks teemaks on rahvastikukriisi ületamine ja rahvaarvu tõusule pööramine.

Ratase sõnul ei tähenda leping, et kõik on kokkulepitud ja uusi teemasid lauale ei tule. Vastupidi, kõik uued teemad on teretulnud.

SDE esimees Jevgeni Ossinovski märkis, et koalitsioonileping on ambitsioonikaimaid viimase kümnendi jooksul. “Meil on kokku lepitud põhimõttelised ja olulised edasiminekud paljudes valdkondades, mis olid seni võimatud. See on heade muutuste kokkulepe. Loodan ja usun, et see koostöövaim, milles oleme koalitsioonileppe teinud, jätkub ka järgmisel kahel aastal, kui viime mõtteid reaalselt ellu. Need 3 erakonda on valmis loobuma harjumuspärastest mõtetest ja otsima üheskoos probleemidele uusi lahendusi,” rääkis Ossinovski.

IRLi esimees Margus Tsahkna tunnustas oma erakonna poolt Jevgeni Ossinovskit ja Jüri Ratast. “Te olite visad läbirääkijad, aga olen pidanud palju koalitsiooniläbirääkimisi, tahe tuua muudatusi Eestisse on toonud meid siia laua taha, sõlmima ühist koalitsioonilepingut. Eesti julgeolekupoliitika ja välispoliitika suund sama, panustame enam Eesti kaitsesse,” kinnitas kaitseministriks saav Tsahkna.

IRLi juhi hinnangul on koalitsioonileping oluliselt ettevõtjasõbralikum. Tsahkna tõi eraldi välja ametisse astuva valitsuse eesmärgi ületada rahvastikukriis, mis tähendab, et sünniks rohkem lapsi, et tööturul oleks rohkem inimesi ja et siit läinud inimesed tuleksid tagasi.

Keskerakonna ministriportfellid on jaotatud järgmiselt:
- peaminister Jüri Ratas;
- majandus- ja taristuminister Kadri Simson;
- haridus- ja teadusminister Mailis Reps;
- maaeluminister Martin Repinski;
- regionaalminister Mihhail Korb.

SDE ministrid:
- tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski;
- kultuuriminister Indrek Saar;
- välisminister Sven Mikser;
- siseminister Andres Anvelt;
- ettevõtlus- ja majandusarengu minister Urve Palo.

IRL-i ministrid:
- kaitseminister Margus Tsahkna;
- sotsiaalkaitseminister Kaia Iva;
- justiitsminister Urmas Reinsalu;
- rahandusminister Sven Sester ja;
- keskkonnaminister Marko Pomerants.