Päevakorras olevast 24 eelnõust mõni on kolmandal või teisel lugemisel, kuid mille sisu on selline, et nendega pikka arutelu ei tule, kirjutab tänane Eesti Päevaleht. Ent nimekirja eesotsas on esimesel lugemisel enamik uuele valitsusele olulisi maksumuudatusi, mis peaksid jõustuma järgmisel aastal.

Kuna maksumuudatuste eelnõud on alles esimesel lugemisel, ei ole neil veel muudatusettepanekuid, mille läbihääletamist nõuda ja nende vahele vaheaegu võtta, siis klassikalist opositsiooni venitamist oodata ei ole.

Ent pärast eelnõu algataja ettekannet on igal saadikul õigus kahele küsimusele. Näiteks Reformierakonna fraktsioonis on 30 saadikut. Kuna makse kehtestavaid seadusi on päevakorras kolm, siis on oodata rohkesti küsimusi — ainuüksi Reformierakonnalt võiks neid tulla 180.

Küsimus on, kas opositsioon kasutab oma pärimisõigust sisulise arutelu tekitamiseks või püüab istungit hetkel olemasolevate vahenditega võimalikult pikaks venitada, hoolimata küsimuse sisust.

Koalitsiooni otsus tuua tänasele koguni 24 eelnõu arutamine, on saanud opositsiooni terava kriitika osaliseks. Teiste seas ütles Vabaerakonna fraktsiooni liige Andres Ammas, et mitme olulise teema arutelu kuhjamine lühikesele ajale on alatu ja armetu.

„Miks nii? Miks nii saamatu ja küündimatu töö planeerimine? Asi on selles, et valitsuskoalitsioonil on hakanud väga kiire oma ahnete ideede seadusteks vormistamisega. Näiteks maksueelnõud, mille arvelt juba tuleva aasta 1. jaanuarist raha kokku kraapima hakatakse, peavad olema vastu võetud enne 1. juulit 2017. Kiire on ka mitme muu eelnõuga, pealegi – kes teab, kui kauaks seda valitsust jätkub. Mis tehtud, see tehtud! Mis käes, see käes!” leidis Ammas.

Mida riigikogus arutati?

24 eelnõu hulgas oli selliseid, mis ehk pikemaid vaidlusi ei tekita, näiteks meie kaitseväelaste kasutamise välismissioonidel, tolliseadus, riigikaitseseadus, riigivara seadus ja muud.

Aruteluks läks nn Uberi seaduse ehk eelnõu üle, põnevust tõi EKRE algatatud eelnõu, millega tehti ettepanek peatada Eesti osalemine pagulaste ümberjaotuskavas. Mäletatavasti ütles IRL-i saadik Kalle Muuli, et pagulaste vastuvõtmine tuleks peatada. EKRE tegi kohe eelnõu valmis.

Kõige pikemaks venis ikkagi maksumuudatuste arutelu. Pakendiaktsiisi kehtestamine, magustatud jookide maksustamine ehk rahvakeeli suhkrumaks ning suurema kobarana eelnõu, millesse kuuluvad panditulumaks, krediidiasutuste kasumi avansiline tulumaks ja ettevõtluses kasutatavate sõiduautode maksu teema.

Peale selle oli esimesel lugemisel ettevõtete maksukoormuse langetamise eelnõu, juhul kui nad maksavad kolm aastat järjest dividende, ja ettevõtluskonto loomise eelnõu.

Mis toimus mammutistungi ajal riigikogus, loe Delfi otseblogist!