Siseminister Hanno Pevkur kinnitas täna kella 13 paiku, et Eston Kohver jõudis turvaliselt kodumaale.

Interfaxi andmeil toimus vahetus Pihkva regioonis üle Piusa jõe kulgeval sillal. 15 aastaks vangi mõistetud Kohver vahetati välja Eestis riigireetmise eest süüdi mõistetud Aleksei Dresseni vastu, teatati FSB-st Interfaxile.

Pihkva portaal Informpskov teatab, et Kunitšina Gora ja Koidula piiripunktid suleti erakorralise olukorra tõttu nii sõidukitele kui ka jalakäijatele täna hommikul.

Täna pärastlõunal kell 15 andis kaitsepolitseiamet ka pressikonverentsi, milles astus korraks inimeste ette ka Eston Kohver ise ning kõik said otseülekande vahendusel veenduda, et ta on tõesti kodus. Kohver rääkis oma lühikeses sõnavõtus reipal häälel, et tal on hea meel olla tagasi kodus ja pere juures. "Tahan tänada kõiki, kes aitasid mu perel ilma minuta toime tulla ja kõiki, kes aitasid mul vanglas nii-öelda toime tulla ja lõpuks mind tagasi Eestisse. Aitäh teile!"

Kapo peadirektor Arnold Sinisalu ja siseminister Hanno Pevkur palusid anda Eston Kohverile rahu ning teda küsimustega mitte tülitada. "Eston Kohver ei soovi saada avaliku elu tegelaseks," kinnitasid mõlemad korduvalt. Sinisalu sõnul viibib Kohver hetkel puhkusel ning tema tööle naasmine on Kohveri enda otsustada.

Pevkuri sõnul oli Kohveri vabastamise pikaajaliste Eesti ja Venemaa vaheliste läbirääkimiste tulemus. "Leidsid aset pikaaegsed läbirääkimised, mille tulemusel vahetati Dressen Kohveri vastu. Selle eelduseks oli see, et Eesti president kirjutab alla Dresseni armuandmispalvele. Sama pidi omakorda tegema ka Vene föderatsiooni president Kohveri suhtes," selgitas minister toimunu õiguslikke tagamaid.

Kuidas Kohver end tunneb? Sinisalu sõnul ei ole jõutud Kohveri hinges veel sobrada, vaid tegeletud on praktilisemate asjadega. Kohveri jaoks oli tema sõnul prioriteet oma abikaasaga kohtumine ning nõusumine pressikonverentsil osaleda meeldiv vastutulek oma kolleegidele ja seda tuleks võtta pigem lisaboonusena. Siiski märkis, Sinisalu, et Tartu poole sõites selgus, et Kohveri huumorimeel pole kuhugi kadunud.

"Ta tegi nalja, et vanglas istuda oli lihtsam kui see töö, mille eest ta presidendilt ordeni sai. Huumorimeel on tal alles. Muhe ja viskab nalja nagu poleks ära käinudki," oli Sinisalu oma kolleegi tagasi saamise üle rõõmus. Pevkur lisas, et talle jäi Kohverist mulje kui väga tugevast mehest, sest Venemaa vangla on see, mis ta on.

Venemaa Pihkva oblastikohus mõistis augustis Eestist röövitud kaitsepolitseiniku Eston Kohvri 15 aastaks vangi.

Kohtunik ütles kohtuotsust välja kuulutades, et Eston Kohver peab kandma 15-aastase vanglakaristuse range režiimiga vanglas.

Kohus mõistis Eston Kohvri süüdi spionaažis, ebaseaduslikus piiriületuses, relva ebaseaduslikus omamises ja selle salakaubaveos. Spionaaži eest mõistis kohus Kohvrile 13 aastat vangistust ning relva ebaseadusliku omamise ja selle salakaubaveo eest kaks aastat vangistust. Ebaseadusliku piiriületuse eest määras kohus Kohvrile 100 000 rubla ehk 1375 eurot trahvi.

Aleksei Dressen ja tema abikaasa vahistati 22. veebruari 2012 hommikul Lennart Meri Tallinna lennujaamas, kus Viktoria Dressen oli minemas Moskva lennukile Vahistamise käigus konfiskeeriti ka asitõend – andmekandja infoga.

3. juulil 2012 tunnistas Harju maakohus Aleksei Dresseni süüdi riigireetmises ja asutusesisese teabe edastamises ning karistas teda 16-aastase vangistusega.