Mitu riiki on sõlminud Estonia vraki kohta kokkuleppe, mis keelab laeva juurde sukeldumise, Bemis taotleb nüüd selle leppe tühistamist, kirjutas Rootsi ajaleht Expressen.

“See kokkulepe on vastuolus rahvusvahelise õigusega ning ma tahan seda ka juriidiliselt tõestada,” ütles Bemis ajalehele.

Juriidilistes küsimustes aitab Bemist Hollandi jurist Eke Boesten.

Alustuseks pöördus Bemis Estonia vrakki kaitsva kokkuleppe tühistamiseks Soome justiitsministeeriumi poole, kuid ta on Expresseni andmetel valmis asjaga edasi minema ka teistes riikides, kes kokkuleppele alla kirjutasid.

Peale Soome on selle leppega ühinenud Eesti, Rootsi, Venemaa, Taani, Läti ja Suurbritannia.

“Ma usun ausalt, et Estonia vrakki kaitsev kokkulepe ei ole seaduslik ja seda nii rahvusvahelise seaduse kui ka mereseaduse mõttes,” rääkis Bemis ajalehele. “Pean väga küsitavaks, kas on võimalik või aktsepteeritav, et kaks või enam riiki panevad vara kasutamise keelu mingile alale rahvusvahelistes vetes eesmärgiga kaitsta ühte vrakki,” lisas ta.

Mullu augustis korraldas Bemis tuukriekspeditsiooni Estonia vrakile, kust tõi metalliproove eesmärgiga tõestada, et laev uppus pommiplahvatuse tagajärjel. Rahvusvahelised metallieksperdid ei leidnud metalliproovidest aga plahvatuse jälgi.

Estonia uppus 1994. aasta 28. septembril teel Tallinnast Stockholmi, laevaõnnetuses hukkus 852 inimest.