Ralja sõnas, et tehase poolt on kõigil batuutidel kaasas vaiad ja batuutidel on spetsiaalsed kinnituskohad olemas. „Meie Inglismaa ja Saksamaa päritolu batuutidel on need kõik olemas, aga ma ei tea, millise kvaliteediga on need Hiina batuutidel,“ sõnas ta. Alger Vedler kinnitas täna Delfile, et nende firmas pole olnud kunagi põhjust batuutide kvaliteedis kahelda.

Batuuti püstitama ja kinnitama õpib tulevane instruktor Ralja sõnul tavaliselt koolitusel batuudi valmistanud tehases ning õpetab naastes välja oma kolleegid. „Batuudi püstitamise saab inimene koos juba õppinud inimestega neid igapäevaselt püstitamas käies selgeks umbes kahe nädalaga,“ sõnas Ralja ja kinnitas, et mingit kutsetunnistust batuudipaigaldajalt ei nõuta. „Midagi väga keerulist seal ei ole. Pigem on probleem selles, et vaiad on piisavalt rasked ja need jäetakse lihtsalt panemata,“ pakkus ta.

Kui tugev peab tuul olema, et instruktor batuudi paigaldamata jätaks? „Keeruline öelda, eks ta umbes 20-30 meetri juurest lähe,“ sõnas Ralja, kelle sõnul otsustab selle instruktor kohapeal. „See sõltub natuke ka sellest kohast, kus batuut täpselt on. Koduaeda puude vahele võib batuudi ka tuulisema ilmaga üles panna, kuid avatud väljaku peal või mere ääres on teine lugu,“ rääkis Ralja ja lisas, et mõnes kohas ei ole ka häid kinnitamisvõimalusi ja tuleb otsida alternatiive. Näiteks betooni või asfaldi
sisse ei saa vaiu lüüa ja batuut tuleb hoopis nööridega millegi külge siduda.

Eilse õnnetuse ajal püüdis ilmateenistuse Tartu-Tõravere vaatlusjaam tuulekiirust kinni umbes viis meetrit sekundis. Õnnetuspaiga vahetus läheduses asuv Tartu lennuväli mõõtis kell 17.50 loodetuule kiiruseks 4,5 meetrit sekundis. Kui palju on vaja, et kinnitamata batuut lendu tõuseks? „Puhanguline tuul avatud kohas – ega seal palju vaja ei ole. Vaevalt ta nüüd viie meetriga midagi tegi, aga kui tuul on puhanguline, siis selleks ongi vaiasid vaja,“ rääkis Ralja. "Minu hinnangul on üldiselt probleem
tegematajätmises, mitte selles kui hästi või halvasti need vaiad on paigutatud. Pigem jäetakse vaiade paigaldamine üldse ära," pakkus ta.

Jaga
Kommentaarid