Balti Assamblee tegi ettepaneku moodustada ENPA juures poliitiliselt sõltumatu komisjon, mille ülesandeks on üldistada ja hinnata informatsiooni inimõiguste rikkumise ja inimsusevastaste kuritegude kohta totalitaarse kommunistliku režiimi ajal, teatas BNS-ile riigikogu pressiesindaja.

Resolutsioonis seisab, et rahvussotsialismi ideoloogia sai rahvusvahelise hukkamõistu osaliseks Nürnbergi protsessil.

“Ja kuigi totalitaarse kommunistliku režiimi kuriteod ei ole olnud väiksemad, pole need veel hinnangut saanud,” seisab avalduses.

Balti Assamblee kiitis heaks ka resolutsiooni naiste ja lastega kaubitsemise kohta. Selles kutsutakse üles töötama kõigis Balti riikides välja prostitutsioonivastast võitlust käsitlevad kooskõlastatud õigusaktid, milles seksuaalteenuste ostmine tunnistatakse kuritegelikuks.

Vastuvõetud resolutsioonid puudutavad veel Läänemere naftaleiukoha D-6 keskkonnaohtlikkust, integreerumist meretranspordis ja Balti riikide merelist kultuuripärandit.

BA kehtestas tuleva aasta üheks tegevusprioriteediks Balti riikide infovahetuse ja tegevuse kooskõlastamise seoses Euroopa Liidu ja NATO laienemisega ning abi osutamise ja reformikogemuste vahetamise kolmandate riikidega.

Balti Assamblee järgmine istungjärk leiab aset tuleva aasta novembris Riias.