Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna peaspetsialist Andrus Lipand ütles BNS-ile, et ühiselt arutati konventsiooni projekti ning sellele esitatud täiendusi ja ettepanekuid.

Konventsiooni põhieesmärk on Lipandi sõnul vähendada tubakatoodete tarbimist ning ühtlustada tubakatoodetele kehtivaid nõudmisi.

Lipandi sõnul on nii Eesti, Läti kui ka Leedu esindajad üsna ühistel seisukohtadel. Salakaubanduse pidurdamiseks tuleb just naaberriikide vahel tubakapoliitikat ühtlustada, ütles ta.

Lipand rääkis, et konventsioon hõlmab endas väga ulatuslikku protsessi, alustades uuringutest ja avalikust teavitamisest ning lõpetades tollimeetmete karmistamise ning tubakatoodete pakkidel oleva hoiatuse suurendamise ja täiendamisega.

“Mõte on viia jõupoliitika sellisele tasemele, et tubaka tarbimine hakkaks vähenema,” rääkis Lipand. “Muuta tubakatooted noortele vähem kättesaadavaks ning mitte nii taskukohaseks.”

Lipandi sõnul alustab 80 protsenti suitsetajatest tubakatoodete tarbimist enne 20. eluaastat. “Kui Eestis poleks ühtegi suitsetavat inimest, siis säästaksime me aastas 2000 inimest,” tõi ta näite.

Lipand rääkis, et suitsetamine on maailmas malaaria järel surmapõhjustajana teisel kohal ning prognooside kohaselt sureb maailmas aastaks 2020 suitsetamise tagajärjel kümme miljonit inimest aastas.

Tubakakontrolli raamkonventsiooni arutatakse ülemaailmselt novembri lõpus Genfis. Järgmise aasta veebruaris kohtuvad Varssavis samal teemal Euroopa riikide ministrid. Ülemaailmset konventsiooni on valmistatud ette alates 1996. aastast ning seda loetakse Lipandi sõnul maailma esimeseks rahvatervist puudutavaks leppeks.