Tseremoonial Eesti õhuväge esindanud Lennubaasi ülem kolonelleitnant Roman Timofejevi sõnul andis Poola kontingendi ülem USA kontingendi ülemale üle sümboolse Balti õhuruumi võtme ja sellega koos ka vastutuse. Vastutus anti sümboolselt üle ka õhus, kus kaks Poola hävitajat MIG-29 ja kaks USA hävitajat F-15 C Eagle sooritasid kõrvuti ülelennu Ðiauliai lennuväljast, teatas kaitseväe peastaap.

USA kontingent võtab õhuturbevastutuse Balti õhuruumis kolmandat korda. Täna alustavas Balti õhuturbemeeskonnas on 120 liiget: piloodid, tehnikud, meedikud, logistikud ja sidespetsialistid, kellest põhiosa tuleb Suurbritanniast Lakenheath’i õhuväebaasist. Varasemalt on USA Balti õhuruumi valvanud 2005. aastal hävitajatega F-16 Fighting Falcon ja 2008. aastal sama F-15 eskadrilliga, mis täna taas missiooni alustas.

USA õhujõudude kontingent patrullib Balti õhuruumis ühekohalistel hävitajatel F-15 C Eagle. F-15 C Eagle on kõrge manööverdamisvõimega taktikaline hävitaja õhulahingute pidamiseks, mis on võimeline ületama helikiirust ja täitma ülesandeid mistahes ilmastikutingimustes.

Rotatsiooni lõpetav Poola kontingent valvas Balti õhuruumi nelja hävitajaga MIG-29. Poola lähetas sellele missioonile umbes 100 inimest. Rotatsiooni kestel sooritas üksus üle 80 treeninglennu.

NATO riigid alustasid oma kontingentide saatmist Balti õhuruumi valvama alates märtsist 2004, mil Balti riigid said NATO liikmeks. Balti taevaid on sellest ajast valvanud Belgia, Taani, Suurbritannia, Norra, Hollandi, Saksa, USA, Türgi, Hispaania, Belgia, Prantsuse ja Poola õhujõudude kontingendid.