„Liidupõhiseaduskohtu eesseisvate otsuste puhul ei käi jutt sellest, „millal“ megapank ESM tegutsema hakkab, vaid üldiselt võttes sellest, „kas“ teda üldse asutada tohib. Te teate seda loomulikult väga hästi, tahate seda fakti hägustada ja lahjendada, et kohtu otsust mõjutada,“ kirjutab von Hohenhau oma vastuses WirtschaftsWochele.

„Liidupõhiseaduskohus on lõppude lõpuks demokraatlik asutus kodanike tahte kaitseks ja mitte mingi kogu, mis valitsuse ja parlamendi otsused automaatselt heaks kiidab. Meile näib, lugupeetud rahandusminister Ligi, et teil on tõsiseid probleeme demokraatlike asutustega,“ nendib von Hohenhau.

„Eestis on 1,3 miljonit elanikku. Vähem kui Müncheni linnas. Kas te mõtlete tõesti, et just teie olete kutsutud Saksamaa liidupõhiseaduskohtule „jalgu alla ajama“? Meie juures Saksamaal on 70-80 protsenti täiskasvanud elanikkonnast poliitiliselt ja majanduslikult täiesti hullumeelsete europäästmisaktsioonide vastu. Need kodanikud räägivad ka oma alaealistele lastele, kuidas täiesti kontrollimatu megapank ESM vaesuse ja igavese võlaorjuse kaasa toob,“ jätkab sakslane.

„Niisiis Saksamaal on umbes 60 miljonit inimest ESM-i kasutuselevõtu vastu. Kas te võite meile selle asjade seisu juures seletada, miks teie kui ESM-i eestkõneleja põhiseaduskohtult nõuate, et ta ESM-i stardiga ilmaasjata ei venitaks, sest „Euroopa ootab lahendust“. Euroopa koosneb üksikute riikide kodanikest, mitte nende „valitsustest ja parlamentidest“. Ja kui sellest lähtutaks, poleks põhiseaduskohtul üldse vaja ESM-i pangaga jamada, sest see oleks juba ammu üsna ühemõtteliselt Saksa kodanike enamuse tahtel läbi kukkunud,“ ütleb von Hohenhau.

„Kas see teile (kui Eesti rahandusministrile) meeldib või mitte, huvitab meid sama vähe kui teie ennekuulmatu avaldus. Aga te ei teadnud, mida põhiseaduskohus selles asjas seni teinud on,“ kirjutab von Hohenhau.

Baieri maksumaksjate liidu president küsib, kas võib olla nii, et rahandusminister Ligi väljendab oma avaldustega isiklikku seisukohta ning püüdleb seega ka täiesti isiklike eesmärkide poole.

Von Hohenhau sõnul saab Ligi rahandusministrina ESM-i kuberneride nõukokku, kelle (salajane) palk koos (salajaste) lisatasudega ja teiste soodustustega (nagu maksuvabastused) võivad ilmselt ulatuda kümnete miljoniteni.

„Me mõistame küll, et see on ahvatlev ja kõik eurotsooni rahandusministrid – tulevased ESM-i nõukogu liikmed – ootavad kannatamatult ESM-i starti. Aga peate te siis sama julgelt jätkama ja Saksamaa põhiseaduskohut ründama? Puhtas saksa keeles: tegelge oma asjadega!“ soovitab von Hohenhau.