Põhja prefektuuri pressiesindaja Harrys Puusepp ütles Delfile, et liikluspolitseinikud pidasid täna kella 13.30 paiku Tallinna piiril Vabaduse puiesteel kinni Audi, milles oli kaks Läti elanikku, kes on kantud ebasoovitavate isikute nimekirja.

Kinnipeetutega ühes autos oli Lätist europarlamenti valitud Tatjana Ždanoka, kelle dokumente kontrolliti, kuid teda kinni ei peetud.

Kinnipeetutega tegeleb edasi kodakondsus- ja migratsiooniamet. Ždanoka läks pressiesindaja sõnul koos kaaslastega politseijaoskonda.

Interfaxi teatel peeti täna Tallinna sadamas kinni Eesti-vastaste kirjatöödega kuulsust kogunud soomlane Johan Bäckman.

Piirivalveameti pressiesindaja Kaisa Pungas kinnitas Delfile, et reisisadama D-terminalis peeti kinni reisilaevaga Star saabunud Soome kodanik, kel puudus kehtiv reisidokument ning ühtlasi oli talle kohaldatud sissesõidukeeld. Soomlasele vormistati väärteoprotokoll ning ta saadetakse tagasi kodumaale.

Bäckman ütles Vene infoagentuurile Interfax, et algul otsisid teda sadamas tollitöötajad „väga kaua“ läbi, mis järel ta anti üle sadama piirivalvurite „käsutusse“, kes hoidsid teda ilma põhjust teatamata ligi tund aega kinni.

„Pärast mulle siiski öeldi, et siseminister Jüri Pihli käsul on mind lisatud musta nimekirja – isikute sekka, kellel on 25. aprillist kuni 10. maini keelatud riiki sissesõit,“ jutustas Bäckman.

Bäckmani sõnul selgitasid piirivalvurid, et see on seotud tema Eesti-vastase tegevusega.

Enda sõnul kavatses ta viibida Tallinnas ühe päeva, et osaleda antifašistlikul konverentsil, Öise Vahtkonna miitingul ning asetada pronkssõduri jalamile lilled. Kuid nüüd ootab mees lähimat praami, millega ta tagasi Helsingisse saadetakse.