Eesti okupeerimist mittetunnistava Bäckmani hinnangul on siseminister Jüri Pihli kehtestatud sissesõidukeeld Euroopa Liidu õiguse vastane. Samuti ootab ta Stubbilt vastust küsimusele, kas tema Eestisse mittelubamises ei ole käsi mängus ka Soome suursaadikul Eestis, sest ta kavatses koos oma Eesti sõpradega saatkonna vastu meelt avaldada.

"Minu kohtlemine piiril oli alandav. Eesti tahtis mind selgelt alandada. Minule tehti alandav tollikontroll ja suleti tunniks lukustatud kambrisse. Ma ei saanud kuhugi helistada, ja ei tedandud, mis juhtub järgmisena. Minult nõuti allkirja paberile, kus öeldakse, et toll ei ole midagi mu asjadele lisanud ega ära võtnud, kuigi ma ei saanud isegi asju puutuda. Mind oli kinni võtmas kümme inimest. Põhjuseks teatati, et olen mingis nimekirjas, kus ma ei peaks olema.

Eestis on venelastele keelatud igasugune poliitiline organiseerumine. Kui kolm venelast saab kokku, on Eesti kaitsepolitsei kohe kohal. Sellepärast on Eestis 120 000 venelast ilma kodakondsusesta ehk ilma igasuguste normaalsete poliitiliste õigusteta, ja ülejäänud kodakondsuse saanud venelased on kruustangide vahel. Seda nimetatakse Leningradi blokaadiks: kui oled eri meelt, hakkab Eesti kaitsepolitsei kapo helistama sinu töökohta. Varsti ei ole enam millegi eest leiba osta.

"Mina istusin Tallinna sadamas kinnipeetuna viis tundi sellepärast, et olen andnud ajalehtedele intervjuusid ja rääkinud oma seisukohtadest. Minu sõber, Eesti kodanik Dmitri Linter, istus samal põhjusel seitse kuud vanglas. Ta vabastati süüdistustest, mida osaliselt põhjendati Vene meediale antud intervjuudega.

Sissesõidukeeld on võimalik ainult olukorras, kui isik "ähvardab riigi demokraatlikku korraldust või julgeolekut, võtab osa vägivaldsest tegevusest riigikorra kukutamiseks või õhutab inimesi sellele"," kirjutab Bäckman, kes nimetas välisminister Alexander Stubbi kirjas koduselt Alexiks.