Avalikus kohas alkoholi tarvitamise lubamine on vaid üks väike osa uuest korrakaitseseadusest, mille Rein Langi juhitud justiitsministeerium saatis riigikogusse juba 2007. aastal. Kui Lang seda 6. juunil 2007 riigikogus esimesel lugemisel tutvustamas käis, ütles ta, et eelnõu kummutab Eestis laialt levinud arusaama, mille kohaselt seisneb korrakaitse ja turvalisuse tagamine põhiliselt isikute karistamises süüteo menetluse kaudu. Sama tähtis või tähtsamgi on Langi sõnul ohtusid ennetav ja neid tõrjuv tegevus.

Sama seadust arutati ka aasta varem, kui valitsuses olid Reformierakonna partneriteks Keskerakond ja Rahvaliit. Siis ei saanud eelnõu valitsuse heakskiitu just avalikus kohas joomise lubamise tõttu, millele oli vastu keskerakondlasest sotsiaalminister Jaak Aab. "Mul on tõesti kahju, et see takerdus eelmise valitsuse ajal avaliku korra kaitsmise ühte detaili ehk siis sellesse, kas pargis võib õlut juua või mitte," kommenteeris Lang seda 2007. aastal, kui uues valitsuses oli Reformierakond võtnud kampa IRLi ja sotsiaaldemokraadid.

Keskerakondlane Olga Sõtnik küsis seejärel Langilt, kas uus seadus lubab pargis õlut juua? "Praegu võimul olev Eesti valitsus on seda teemat arutanud ja jõudnud järeldusele, et võib küll, kui sellega ei häirita teisi isikuid ega takistata kõnealuse koha sihipärast kasutamist," vastas Lang, kelle sõnul kehtis absoluutne keeld peale Eesti vaid Venemaal ja Poolas.

Kadri Simson uuris seejärel, et kui pargis tohib viina juua, siis miks on keelatud peale seda sealsamas magama jäämine? Lang vastas, et Simson on kõigest valesti aru saanud, sest magamine avalikus kohas on keelatud vaid siis, kui sellega takistatakse antud ala sihtotstarbelist kasutamist. "Ma ei näe ka midagi hullu selles, et inimene tukastab pargis, kui ta mitte kedagi häiri, sõltumata sellest, kas ta on enne viina joonud või mitte," teatas Lang.

Keskerakondlased küsisid tollal Langilt avalikus kohas alkoholi tarvitamise kohta veel mitu küsimust, selle suhtes võttis kriitiliselt sõna ka tollal veel Keskerakonda kuulunud endine siseminister Kalle Laanet.

Peale esimest lugemist 2007. aastal arutas riigikogu õiguskomisjon eelnõu kümnetel istungitel, kuni 22. veebruaril 2011 saadeti see teisele lugemisele. See läks väga kiirelt, õiguskomisjoni esimees Ken-Marti Vaherile esitasid küsimusi vaid reformierakondlased Väino Linde ja Silver Meikar. Avaliku joomise teemat ei puudutatud.

Seaduse kolmas lugemine oli juba järgmisel päeval. Keegi sõna võtta ei tahtnud, seaduse poolt hääletas 60 saadikut, vastuhääli ega erapooletuid polnud.

Korrakaitseseaduse avalikku joomist puudutav osa jõustus selle aasta 1. juulist. Koheselt hakkasid inimesed ka kaebama, et joomine on poodide ja põõsaste tagant välja tulnud poodide ette, tänavatele ja väljakutele.