Stuudios olid propagandauurija Agu Uudelepp, meediaekspert ja kommunikatsioonikonsultant Raul Rebane, endine tippsportlane ja poliitik Erika Salumäe ning teatrilavastaja Andres Keil, seisab “Vabariigi kodanike” veebilehel.

Raul Rebane ei usu, et inimesed liituvad erakondadega eelkõige omakasupüüdlikel eesmärkidel. Ta loodab, et poliitikasse sisenejad tahavad oma valla või linna elu paremaks luua. “Mul ei ole teistsuguseid tõendeid,” lisas ta.

Agu Uudelepp kommenteeris, et kui üldine avalik arvamus on, et poliitika on räpane, siis arvatakse ka, et küllap läheb ka parteiga liitunud tuntud inimene omakasu peale välja.

“See oli minu tee ja minu valik,” vastas Erika Salumäe küsimusele, kas tema head renomeed on poliitikud halvasti ära kasutanud. “Ma olen neil aastatel teinud, mida ma olen tahtnud.”

Tegevsportlaste liitumist erakondadega kommenteerinud Salumäe aga on veendunud, et valijad peaksid mõistma, et kandideeriv tegevsportlane ei hakka valituks osutumisel kunagi reaalselt volikogus tööle. Teine asi on, kui tegevsportlane liitub parteiga ja ilma kandideerimata avaldab erakonna poliitikale toetust, täpsustas kahekordne olümpiavõitja.

Rebane nentis, et sõna “peibutuspart” kasutatakse meil liiga kergekäeliselt. Tõelised peibutuspardid on tema hinnangul ikkagi need kandidaadid, kelle puhul on kindlalt teada, et nad tegelikult ei kavatse valituks osutumise korral oma kohta kasutada. Näiteks tõi Rebane ministreid ja eurosaadikuid.

Uudelepp lisas, et seda, kes tegelikult peibutuspartideks osutuvad, saab öelda alles enne järgmisi valimisi, sest on olnud ka neid tuntud inimesi, kes on osutunud headeks poliitikuteks. “Sõltub väga palju konkreetsest inimestest,” sõnas ta ja tõi näiteks humorist Priit Aimla töö riigikogu õiguskomisjonis.

Propagandaekspert rõhutas ka, et peibutuspartide teema on aktuaalne eelkõige suurtes asulates, kus inimesed teevad oma järeldused kandidaatide kohta eelkõige ajakirjanduse põhjal. Väikeses kohas aga tunnevad inimesed üksteist hästi ning seega mingi mujalt saabunud kuulsa inimesega seal hääli ei korjaks, rääkis Uudelepp.