Enamasti on tegemist pisikeste värvulistega, kes teeveerele süüa otsima lennanud. Teede ääres toituvad tavaliselt avamaastikel elavad linnud, näiteks lõokesed ja kanepilinnud.

“Teeservades on neil praegu nii ühte kui teist noka vahele pista,” ütles Pärnumaa linnuklubi president Eedi Lelov. “Tõsi, nüüd on hakatud suurte teede ääri hoolikalt niitma ja umbrohuseemneid sinna palju enam ei teki.”

Sööki otsivate lindude hukkumise peapõhjus on ilmselt autode suur kiirus. Näiteks on suhteliselt palju hukkunud linnukesi Valgerannast Pärnu viival teel, kus sõidukiirus on suvisel ajal 100 kilomeetrini tunnis tõstetud.

“Noored linnud ei ole elukogenud ega oska veel ohtu karta,” sõnas Lelov Pärnu Postimehele.

Augusti- ja septembriöödel võivad aga asfaltteel autorataste alla jääda veelinnud pütid ja kaurid.

“Vihmase ilmaga läikiv asfalt peibutab neid kui veepind. Lind laskub sinna ega saa enam üles, sest nende jalad lubavad õhku tõusta ainult veest,” selgitas Lelov.

Kelle autoga kokkupõrganud lind teele vigaselt lebama jääb või kes vigastatud linnu leiab, peaks sellest teada andma Nigula looduskaitseala loomade turvakodule.

Seadus käsib autojuhtidel eemaldada teelt oma süül tekkinud takistused, seega peaksid lindude ja loomade laibad teelt korjama nende allaajajad.