Kui varem korraldas sealset praamiliiklust vallavanem Johannes Lease firma Kihnu Liin, siis sadamas sõidukite pealt mingit maksu ei küsitud, kirjutas Eesti Päevaleht.

Tänavu keeldus Leas Pärnu maavalitsuse pakutud tingimustel reisijateveo lepingule alla kirjutamast ja praamiliiklust korraldab konkureeriv firma Kihnu Veeteed.

Vastukäiguks kasseerib Lease juhitud vallavalitsus alates 1. juunist sadamatasu. Sõiduauto pealt peab sadamas maksma nii saabumisel kui ka lahkumisel 250 krooni ja bussilt mõlemal korral 500 krooni. Iga Kihnut külastav turist peab sadamas maksma 30 krooni, saabumisel 15 ja lahkumisel ka 15 krooni.

Kihnu elanikud ja mandrikihnlased sadamatasu maksma ei pea.

“Näen, et vallavanem ründab vaba konkurentsi ja turismi arengut,” ütles OÜ Kihnu Veeteed juhatuse esimees ja vallavolikogu liige Anneli Akkermann. Tema sõnul on turism tänavu Kihnu kõige tähtsam majandusharu, kuna kaluritel oli erakordselt vilets püügiaasta.

Akkermanni hinnangul on taunimisväärne, et laevafirma omanik, kes ise liinile ei tulnud, kasutab vallavanema ametipositsiooni ja kehtestab maksu konkureeriva laevafirma klientidele.

Vallavanem Leas ütles, et sadamatasu on üks viisidest, kuidas sadamat majandada. “Igal Eesti sadamal on tasu, need on küll eri suurusega ja eri moel kehtestatud,” lausus ta.

Lease sõnul on Kihnu sadama passistamiseks tarvis see enne mõõdistada ning selleks on raha tarvis. “Raha ei ole meile selleks eraldatud, kuid passistamise probleem on vaja lahendada,” põhjendas ta. Lease sõnul pole sadamatasu mingil määral turismi ega konkurentsiga seotud.

Akkermanni sõnul on turismiga seotud sadakond kihnlast, kelle majandushuvisid vallavalitsuse määrus kahjustab. “See on turismi maine ränk kahjustamine, sest selle maksuga haavatakse kogu Kihnu turismisektorit,” lausus ta.

Advokaatide poole pöördunud Akkermann leidis, et sadamatasu on ebaseaduslik, sest kohalikke makse saab kehtestada üksnes volikogu enne eelarveaastat. “Seda võidakse nimetada sadamatasuks, aga Kihnu sadamal pole passi, mis tähendab, et sadamat pole olemaski,” lausus ta.