"Üsna kindel tundub olevat see, et õhtuse asteroidiga juhtum seotud ei ole," ütles Jaaniste Delfile.

Jaaniste sõnul võrreldakse eilset Venemaa meteoriiti 2008. aasta Sudaani meteoriidiga 2008 TC3. "Sedalaadi sündmusi juhtub pea igal aastal, et ta nüüd asteroidiga samale päevale sattus, on juhuslik," rääkis Jaaniste.

Astronoomi sõnul on meteoorid ohtlikud, kuid nad plahvatavad üldjuhul kõrgel. "2008 TC3 plahvatuse võimsust hinnatakse 1-2 kilotonnile, mis on kümnendik Hiroshima pommist," rääkis Jaaniste.

"Hea on see, et reeglina plahvatavad nad kõrgel (TC3 37 km kõrgusel), kus õhk on hõre ja purustavat lööklainet ei teki. Puudub ka radioaktiivne kiirgus, kuid maapinnale jõudvad killud võivad päris palju pahandust teha," lisas Jaaniste.

Mis puudutab Venemaal tehtud ja Youtube'i riputatud videosid, kus taevakeha näha, siis need on Jaaniste hinnangul ehtsad. "Filmil on päris kindlasti meteoorkeha jälg taevas," ütles Jaaniste.

Viie aasta eest 7. oktoobril sisenes Maa atmosfääri asteroid 2008 TC3, mis 37 kilomeetri kõrgusel atmosfääris plahvatas ning tabas maapinda Põhja-Sudaanis Nuubia kõrbes.

Venemaa Tšeljabinski oblastisse kukkus aga täna meteoriit, mille tõttu sai kannatada umbes 500 inimest, kellest 112 viidi haiglasse. Võimud kinnitavad, et kiirgusfoon Tšeljabinskis on normis, kedagi evakueerida ei kavatseta.

Venemaa eriolukordade ministeeriumist teatati, et Uuralis ei toimunud mitte meteoriidisadu, nagu teatati varem, vaid atmosfääris põles üksainus meteoriit, vahendab RIA Novosti.

"See oli üksainus meteoriit, mis põles Maale lähenemisel ja purunes tükkideks," ütles eriolukordade ministeeriumi esindaja Jelena Smirnõhh.

Meteoriidi tükke on leitud Tšeljabinski oblastis kolmest kohast, teatati Venemaa siseministeeriumi pressikeskusest.

"Praegusel hetkel on operatiivstaapi laekunud informatsioon kolme koha kohta, kuhu taevakeha tükid kukkusid," ütles pressikeskuse töötaja. Kaks tükki leiti Tšeljabinski oblasti Tšebarkuli rajoonist ja üks Zlatousti rajoonist.

Ühe meteoriiditüki allakukkumiskohas Tšebarkuli järve ääres avastati umbes kuuemeetrise läbimõõduga lehter. Meteoriidi tõttu vajas Tšeljabinski ümbruses arstiabi umbes 500 inimest.