Maailmakuulus helilooja Arvo Pärt pälvis Tallinna vapimärgi maailmakultuuri rikastanud mitmekülgse loomingulise tegevuse eest. Mullu 75. sünnipäeva tähistanud helilooja looming on talletatud enam kui 80 laserplaadile ning kuulub paljude väljapaistvate interpreetide ja muusikakollektiivide repertuaari, teatas Tallinna linnavolikogu avalike suhete nõunik Ester Šank.

Taotlusi vapimärgi andmiseks on õigus esitada linnavolikogu komisjonidel, fraktsioonidel, linnavolikogu ja linnavalitsuse liikmetel ning linna ametiasutustel. Arvo Pärdile vapimärgi andmise taotluse esitas linnapea Edgar Savisaar. Vapimärk antakse heliloojale linnapoolse erilise austusavaldusena kätte Tallinna päeval, 15. mail linna aukodanike pidulikul koosviibimisel Tallinna raekojas.

Alates 1997. aastast on Tallinna vapimärgi pälvinud 18 silmapaistvat kultuuri- ja ühiskonnategelast. Vapimärgi senised kavalerid on muusikud Neeme Järvi, Eri Klas ja Veljo Tormis, presidendid Lennart Meri ja Arnold Rüütel, kirjanik Jaan Kross, maalikunstnik Olev Subbi, arhitekt Dmitri Bruns, ühiskonnategelane ja kunstnik Heinz Valk, Eesti Lähimineviku Okupatsioonide Muuseumi rajaja Olga Kistler-Ritso, emeriitprofessor Mati Hint, näitleja Ita Ever, kultuuriajaloolane Jüri Kuuskemaa, poliitik ja ühiskonnategelane Edgar Savisaar, ajakirjanik Urmas Ott, Eesti vabadusvõitluse ajaloo ja rahvuslike põhiväärtuste propageerija Jüri Uppin, lastekirjanik Ellen Niit (Kross) ning teatrimees Eino Baskin.

Tallinn tänas 16 inimest teenetemärgiga

Linnavolikogu otsuse kohaselt omistatakse tänavu Tallinna teenetemärk 16 silmapaistvale ja teenekale inimesele.

Arhitekt Andres Alver saab Tallinna teenetemärgi linnaruumi kvaliteeti parandanud objektide projekteerimise eest, Hele-Maire Braun aga kauase tulemusliku töö eest Tallinna esmatasandi arstiabi korraldamisel ning Lilia Gontšarenko aktiivse koostöö eest vältimatu sotsiaalabi korraldamisel. Heraldik Priit Herodes pälvis tunnustuse hindamatu panuse eest Tallinna sümbolite ja aumärkide kujundamisel, Rudolf Kiviking linnakodanike kõrgetasemelise ja kauaaegse teenindamise eest linnaliinide bussijuhina, Toomas Kookla kohusetundliku töö eest linnaasutuse Kristiine Sport juhtimisel ja arendamisel.

Telemees Toomas Lepp pälvis teenetemärgi Tallinna eluolu vahendamise ja jäädvustamise eest elektroonilises meedias, Toivo Luhats muusikalise tegevuse ja rahvakultuuri edendamise eest, ajakirjanik Ulla Länts aga aastatepikkuse Tallinna temaatika valgustamise eest Kuku raadios. Jaanus Otsale omistati teenetemärk tallinlaste elukeskkonna parandamise, kultuuripärandi säilitamise ning elamistingimuste parandamise eest; muusik Valeri Petrovile kõrgkultuuri loomise eest Tallinnas; sotsioloog Iris Pettaile eri kogukondade lõimimise ja sallivuse edendamise eest.

Teleajakirjanikud Aleksandr Zukerman ja Mihhail Vladislavlev on nüüdsest Tallinna teenetemärgi kavalerid linnaelanike teavitamise ja muukeelse elanikkonna ühiskonda lõimimise eest; Nikolai Tšurilin tulemusliku ühiskondliku ja pedagoogilise töö ning vene noorte Eesti ühiskonda lõimimise toetamise eest ning majandusteadlane Heido Vitsur pikaajalise koostöö eest Tallinna majandusprobleemide lahendamisel.

Linnavolikogu esimees ja linnapea annavad teenetemärgid värskelt tunnustatutele kätte Tallinna päeval, 15. mail linna aukodanike pidulikul koosviibimisel Tallinna raekojas. Teenetemärk omistatakse Tallinnale osutatud eriliste teenete eest. Alates 1995. aastast on teenetemärgiga tunnustatud 178 inimest.