"Vallimäe nõlvadel arutavad teist aastat järjest sajad eestlased meie mineviku, oleviku ja tuleviku üle. Nende hulgas on kirjanikke, ettevõtjaid, kodanikuaktiviste, poliitikuid ja arvamusliidreid erinevatest valdkondadest, kuid lõviosa moodustavad lihtsalt keskmisest ärksamad kodanikud," ütles Värk.

"Mäletan, et mullu Arvamusfestivali lõppedes oli minus selline kummaline tunne segatud lootuse ja ootusega, et Eesti kodanikuühiskond on astunud suure sammu küpsemaks saamise poole. Toimunud oli justkui eestlaslikult „vaikne revolutsioon". See aasta tuleb valitud teed jätkata, et need suvepäevad saaksid traditsiooniks," on Värk veendunud Arvamusfestivali vajalikkuses.

Priit Värk unistab, et ükskord saavutaks Arvamusfestival Eesti ühiskonnas samasuguse rolli ja proportsionaalselt sama suure osalejaterohkuse nagu Soomes, Rootsis ja Taanis, kus samalaadsest sündmusest võtab osa kümneid tuhandeid inimesi. "Ent festivali mõju ei saa mõõta ainult turistides ja tarbijates, vaid see mõju on märksa sügavam. Arvamusfestivali toel on Paides taastärganud lootus, et meist võib saada tõmbekeskus mitte ainult järvamaalastele, vaid midagi palju enamat kogu Eesti kontekstis."

Sel nädalavahetusel on Paides oma lavaga kohal ka Delfi ja Eesti Päevaleht. Kellele Paide kaugeks jääb, saab laval toimuvast ülevaate Delfi TV videoülekande või liveblogi vahendusel. Kahe päeva jooksul toimub Eesti Päevalehe ja Delfi laval üheksa arutelu:

15.august @ 15:00 - 16:00 Kas Eestist võib saada Nauru või Norra?

Teemaks on Eesti energiajulgeolek, maavarad, põlevkivi, taastuvenergia kasutamine ning LNG.

Arutelu juhib Krister Paris, osalevad Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi, energeetikaekspert Andres Mäe ja Eesti Taastuvenergia Koja juhataja Rene Tammist. Arutelu korraldavad EPL ja Taastuvenergia Koda.

15.august @ 16:15 - 17:15 Mida sotsialismiaeg meilt võttis ja mida andis?

Kuidas tänane ühiskond ja kultuur kannavad endas nii mälu, mõtlemise kui ka tegutsemismustreid ja institutsioone eelmistest ajastutest? Kuidas vormis ja kujundas sotsialistlik kultuuripoliitika Eesti Vabariigi aegset kultuuri? Mida mõista nõukogude heaolu-ühiskonna all? Kui nõukogude aeg vabastas meid turumajanduse survest ja tagas kõigile soovijaile juurdepääsu kultuurile, siis mis oli selle hind? Kas kõik kultuuris oli allutatud ideoloogiale ja kontrollile? Kui oli, siis, mis mehhanismid aitasid jõuda Laulva Revolutsioonini?

Arutelu juhib Egge Kulbok-Lattik,  vestlusringis on Merle Karusoo, Toomas Kiho ja Peeter Volkonski. Arutelu korraldab Eesti Kultuuri Koda.

15.august @ 17:30 - 18:30 Vaimsed-esoteerilised maailmavaated - oht või võimalus?

Arutelu keskendub sellele, kas ühiskondlikul tasandil tuleks vaimseid, esoteerilisi ja religioosseid allikaid pidada võimaluseks või ohuks? Kas  ja kui palju peaks "adekvaatseks ja kriitiliseks kodanikuks" või  "mõistlikuks inimeseks" olemise juurde kuuluma skeptiline teaduslik-materialistlik maailmavaade? Kas alternatiivsete-vaimsete allikate jälgimine on maailmapilti rikastav või eksitav?

Arutelu juhib Tartu ülikooli religiooniantropoloogia doktorant Marko Uibu ning osalevad skeptikute esindaja Martin Vällik, Tartu ülikooli riigiteaduste instituudi lektor Alar Kilp ning saatejuht ja alternatiivsete liikumiste aktivist Peeter Liiv.

16.august @ 11:30 - 12:45 LP peatoimetaja Ingrid Veidenberg ja Mihkel Tammaru kohvikust Pierre küpsetavad laupäevahommikusi pannkooke ja vestlevad Arvamusfestivali osalejatega

16.august @ 13:00 - 14:00 Kommentaarium, vihakõne ja sõnavabadus internetis

Mis on võrreldes eelmise Arvamusfestivali ning sõnavabadusele ja vihakõnele keskendunud Avatud Ühiskonna Foorumi järel muutunud? Arutelu korraldavad Delfi ja Avatud Eesti Fond. Vestlust juhib Delfi arvamustoimetaja Madis Vaikmaa, osalevad Delfit Euroopa Inimõiguste Kohtus ja selle Suurkojas esindanud advokaat Karmen Turk, justiitsminister Andres Anvelt ja IT visionäär Linnar Viik.

16.august @ 15:00 - 16:00 Kooseluseadus - kas Eesti on selleks valmis?

Räägime kooseluseadusest, selle mõjust Eesti ühiskonnale ja avalikkuse reaktsioonidest.

Arutelu modereerib Ave Tampere, vestluses osalevad jurist Reimo Mets, IRLi poliitik Eerik-Niiles Kross, Eesti Ekspressi ajakirjanik Toivo Tänavsuu.

16.august @ 17:00 - 18:00 Kas saab olla kaitsevõimet ilma tankideta?

Täpsemalt on teemaks NATO liitlaste väed Eestis, tankide ja jalaväe lahingumasinate ostmine, Ukraina sõda ning Venemaa sõjalised võimekused ja plaanid „lähivälismaal".

Arutelu korraldab Delfi ja modereerib Delfi arvamustoimetaja Madis Vaikmaa. Osalevad kaitseminister Sven Mikser, riigikogu liige Marko Mihkelson ja erukindral Ants Laaneots.

16.august @ 18:30 - 19:30 Kiirenduste kultuur. Tänapäeva ühiskonna areng - kiirus vs. süvenemine

Tarbimises ja kommerts-sfääris koguvad jõudu uued kiirusevastased liikumised - slow food jmt. Kas süvenemise väärtustamine võiks saabuda ka läbi kultuuri? Mis on "aegluse" või süvenemise väärtus? Kas meil on seda vaja?

Millised on "kiire ühiskonna" ohud? Kuidas kiire tarbimise käigus kaovad olemasolevad ajaloolised nähtused, mis on otse või kaude meie kultuuriga seotud? Kas meelelahutus on kultuur? Kas komplekssuse kasv on seotud kiiruse kasvuga? Kuidas kiiruse kasv kajastub erinevates kultuurinähtustes? Kuidas suhestuvad efektiivsus ja inimlikud väärtused?

Arutelu juhib Helle Tiikmaa, vestlusringis on Kaupo Vipp, Veronika Kalmus ja Valle-Sten Maiste. Arutelu korraldab Eesti Kultuuri Koda.