„Kui me räägime riigi lubadustest, siis 715 on meil nüüd olemas, aga see tähendas meie 24 pedagoogi jaoks kuskil 8,6-protsendilist palgatõusu, sest enne oli meil palk 658 eurot kuus ehk riigi miinimumist kõrgem,” rääkis Möls möödunud nädalal.

„Vald oli eelmisel perioodil tõstnud miinimumpalga 12 euro võrra kõrgemaks, kui oli riiklik, aga nüüd on meie ja riigi miinimum samasugused ja võin öelda, et see miinimum on ka maksimum,” lisas koolijuht, et miinimumist kõrgemat palka õpetajatele maksta pole võimalik.

Möls tunnistas, et õpetajate ootused olid suuremad, seda enam, et ka antud lubadused on olnud suuremad. Pedagoogid on Mölsi sõnul jäänud vaeslapse ossa ja neid on teatud määral ka petetud. „Oleme ausad, seda 20-protsendist motivatsioonipaketti ei võta me kuskilt välja.”

„Kui me räägime riigi lubatud 20-protsendilisest motivatsioonipaketist, siis mina võin öelda, et meie koolis on see motivatsioonipakett 2,46 protsenti, mis jäi aasta lõpuni järele ja millest tuleb maksta asendustasud, kui inimesed lähevad koolitustele-kursustele, ja ka nn lisatasud.”

Riigilt tulnud raha on kooli ja õpetajateni jõudnud

„Klassijuhatamise lisatasudest rääkides, siis meie koolis jäävad need suurusjärku 80–100 eurot, võrreldes kursuseid, siis Tallinnas on need kuskil 130 eurot. Ses suhtes on meil klassijuhatamine odav, aga moodustab siiski üle kümne protsendi põhipalgast,” kommenteeris Möls.

„Meil ärakadumist ei ole olnud – see raha, mis riigilt on tulnud, see on kooli jõudnud ja õpetajate palkadeks läinud, nii et me mingeid muid töökohti selle eest pole tasustanud. Koolil on olemas logopeed, sotsiaalpedagoog ja psühholoog, kes on vallapalgalised, ja ka ringijuhid on valla palgal, nii et meil on seda raha kasutatud väga sihtotstarbeliselt,” märkis Möls.

Kui paljudes valdades on palgatõus veel välja maksmata, siis vähemalt seda probleemi Aruküla koolis pole – jaanuari eest maksti palgad eeskujulikult veebruaris välja. „Raha oli tulnud ja volikogu oli ka vastava otsuse väljatöötanud,” sedastas Möls.

„Mis järgmisest aastast – 2014 – saab, on minu meelest praegu maa ja taeva vahel. Räägitakse klassijuhatajatöö lisatasudest – kas need säilivad või ei säili –, siis see oleks minu meelest küll üks väga suur tagasiminek Eesti hariduses, kui need peaks ära kaduma.”